• Jos van Rooijen

Van 't Hullenaar voor hét sieraad

NIEUW-VENNEP Nog even en dan start voor iedereen een heel nieuw jaar. Maar voor juwelier en diamantair Paul van 't Hullenaar wordt het ook nog eens een een heel bijzonder jaar. In 2018 is het 30 jaar geleden dat hij de winkel overnam. Vanaf dat moment laat hij Nieuw-Vennep inclusief een hele grote regio jaarlijks unieke sieraden zien, vakmanschap en aandacht voor de klant.

Die passie voor het sieraad en het ontwerpen ervan liet hij al op jeugdige leeftijd zien middels het solderen van ringetjes voor meisjes in zijn klas. Maar zijn vakmanschap kreeg pas echt vorm via de opleiding voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven. In 1988 kon hij een juwelierswinkel overnemen en nu, bijna 30 jaar later, is die passie er nog steeds. Of het nu gaat om dat ene unieke sieraad, het zelf ontwerpen of het samen met de klant zoeken naar het sieraad dat het beste bij hem of haar past. Hij doet het nog steeds met heel veel liefde.

"Of het nu gaat om een ring, een armband of een collier - een sieraad is een unieke keus en daar komt heel veel emotie bij kijken. Of je het nu voor iemand anders koopt, of voor jezelf. Het betekent wel iets. Dus moet het passen. Qua kleur, qua ontwerp, qua grootte. Maar ook qua materiaal. Dat is ook één van de redenen waarom ik meerdere keren per jaar een beurs bezoek om nieuwe ontwerpers te ontmoeten, nieuwe trends te ontdekken en ideeën op te doen. Van 't Hullenaar moet net iets anders in huis hebben dan anderen. Naast de grote merken moet je hier iets vinden dat niemand anders heeft. Iets unieks dus."

Paul probeert dat laatste ook te bereiken door veel zelf te ontwerpen of door bestaande sieraden te vermaken. "Wat 40 jaar geleden misschien in was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Samen met de eigenaar kijken we dan naar andere opties. Zo blijft het sieraad inclusief de emotionele waarde bestaan, maar krijgt het een nieuwe moderne vorm. Niet alleen leuk, maar ook heel dankbaar werk. En je creëert weer iets unieks."

Vervolgens: "Ik doe dit niet alleen. Ik kan rekenen op de steun van een aantal collega's, waaronder mijn vrouw Gera die ook juwelier is. We hebben allemaal onze eigen specialiteiten, maar wat we vooral delen is het luisteren naar de klant. Die komt hier een aankoop doen die vaak voor het leven is. Denk aan een trouwring of aan een gedenksieraad. Dat doe je niet zomaar, daar wil je de tijd voor nemen. Die willen wij graag geven. Met de inrichting van de winkel is daarmee rekening gehouden. De sieraden en horloges bijvoorbeeld worden duidelijk gepresenteerd in de vitrines. Als klant kun je daar geheel zelfstandig naar kijken en alvast een eerste keus uit maken. Wil iemand advies, dan is daar een speciale tafel voor en nemen we ook de tijd die daarvoor nodig is."

"Dat is dus een duidelijk verschil tussen iets kopen via internet of hier de winkel binnenstappen en vragen om advies. Wij leveren maatwerk, wij geven persoonlijk advies, je kunt het hier meteen passen (en desgewenst passend laten maken). Die combinatie maakt een sieraad tot een sieraad."

Juwelier/diamantair Paul van 't Hullenaar is gevestigd in winkelcentrum de Symfonie (nr 45) in Nieuw-Vennep.

Zie tevens: www.hullenaar.com.