• Frans Tol

UWassistent: bureau voor persoonlijke dienstverlening

NIEUW-VENNEP Hanneke Sloohof-van Sitter (53) heeft een Groningse achtergrond, groeide op in Amstelveen en kwam in 1999 in Nieuw-Vennep wonen.

Ze vertelt dat zij altijd bij de zorg voor ouderen betrokken geweest is en dat zij als jong meisje tijdens haar studie al een scriptie maakte over ouder worden en bejaard zijn: "Ik heb jaren in verpleeghuizen gewerkt en hierdoor de veranderingen in de zorg voor ouderen van dichtbij meegemaakt. Ouderen hebben het moeilijker gekregen doordat zij langer thuis moeten blijven wonen. Hierdoor zien wij de hulpvraag groeien, zien wij dat mantelzorgers overbelast dreigen te raken. Er is zoveel veranderd dat het juist voor ouderen haast niet meer te overzien is welke mogelijkheden er zijn."

Hanneke maakte onlangs nog mee hoe moeizaam dat ging in de begeleiding van haar vader die na een ongeluk hulp thuis nodig had. Nu haar drie kinderen zelfstandig vooruit kunnen, wil zij zich vooral richten die zorg op maat aan ouderen aan te bieden en ook aan mensen met een ziekte of handicap: "Ik heb mij aangesloten bij de landelijke organisatie UWassistent. Uitgangspunt daarvan is comfortabel en veilig wonen met betrouwbare dienstverlening en persoonlijke aandacht. Het gaat niet om medische zorg, wel om huishoudelijke hulp zoals schoonmaak, bed verschonen en de was doen. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om gezelschap, samen spelletjes doen of de krant lezen, boodschappen doen, hulp bij het klussen in huis of in de tuin, maaltijdverzorging (bijvoorbeeld samen koken) of PGB-ondersteuning. Bovendien bieden wij begeleiding aan naar bijvoorbeeld huisarts, pedicure of kapper. Er is veel mogelijk, maar de klant behoudt te allen tijde zelf de regie."

SIGNALERINGSFUNCTIE De nadruk legt Hanneke op het feit dat buiten het aanbieden van hulp aan huis er ook een belangrijke signaleringsfunctie is. "We houden goed in de gaten hoe het met de klanten gaat en kunnen adviseren in vervolgstappen. Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek maak ik samen met de klant een plan op maat. Er wordt een vaste dienstverlener ingezet, die vervangen wordt bij ziekte of vakantie."

Het tarief ligt op 16,50 per uur. Met het aanschaffen van een voordeelpas van 12,50 euro per jaar kost het 15,95 euro per uur. Ter kennismaking worden vouchers uitgegeven en ontvangt men een voordeelpas voor een jaar gratis. Zo valt voordelig uit te proberen of de geboden zorg bevalt. Alle informatie is te vinden via de website: uwassistent.nl. Hanneke Sloohof is te bereiken via 06-85119596, 085-2013072 of h.sloohof@uwassistent.nl.

Op de foto: Hanneke Sloohof ontdekte bij de begeleiding van haar vader hoe moeizaam mogelijkheden te overzien kunnen zijn.

Tekst en foto: Frans Tol