• Willem Overzee biedt zijn klanten in Het Tafelarsenaal vakwerk en design

    Jan Aukes

Het Tafelarsenaal, hét adres voor vakwerk en design: Robuust en eerlijk

CRUQUIUS. De vlag kon uit, afgelopen zaterdag bij Het Tafelarsenaal. Het bedrijf dat zich presenteert als specialist in houten tafels vierde op 2 november de officiële bedrijfsstart. "We waren al wel een tijdje actief", vertelt initiatiefnemer Willem Overzee, "maar nu hier alles op de rails staat, wilden we een echt openingsmoment. We hebben familie, kennissen en relaties uitgenodigd om met onze werkplaats annex showroom aan de Bennebroekerdijk 205c kennis te maken. En nu staan we graag klaar voor onze klanten!"

TAFELS Overzee is meubelmaker in hart en nieren. "Ik kom uit Heemstede. Het vak heb ik geleerd van mijn oom, in ons familiebedrijf. Daar heb ik jaren gewerkt en veel ervaring opgedaan met onder andere restauratiewerk. Maar een eigen bedrijf - je hebt ondernemersbloed of niet - was altijd mijn droom. Toen in 1990 de kans voorbij kwam voor mezelf te beginnen, dacht ik: dat ga ik doen. Het was de tijd van volop aandacht voor 'grenen' en ik mag best zeggen dat ik in Nederland de 'vader' van de grenen meubels ben geworden. Maar ja, zo gaat dat met een hype, trends veranderen. Dus ook in houtsoorten: grenen was uit, eiken raakte in. Zo ontwikkelde het zich allemaal verder. Op het ogenblik draait het om robuust, eerlijk en vooral om duurzaam. En daarop zetten wij volop in. Natuurlijk maak ik alle soorten meubels, maar mijn voorkeur gaat uit naar tafels. Die zijn voor mij de meest creatieve uitdaging. Ik maak ze voor bedrijven, voor zowel de directiekamer als de kantine, maar ook voor particulieren."

LOKAAL Overzee koos voor het oprichten van Het Tafelarsenaal, waar hij voor zijn klanten met ouderwets vakwerk klaar staat om de tafel te maken die ze voor ogen staat. Elk model en in elke maat, vanaf 50 centimeter tot 5 meter. "Als ergens de klant koning is, dan is het bij mij." Als materiaal voor het tafelblad gebruikt hij alleen hout. Voor het onderstel kan de klant kiezen tussen hout en ijzer. Voor verzagen heeft hij zijn eigen 'groene' zagerij. "Ik werk met twee soorten tafels: robuust en boomstam. Het verschil? In een boomstam-tafel herken je het patroon van de boom. Het hout is heel divers, het komt van de iep, plataan, beuk, es of zelfs van de watercypres."

Een van de organisaties waarmee Overzee zaken doet is Bollenstreekhout.nl. Hij is een van de inmiddels 11 leden van deze in 2018 opgerichte coöperatie die zich inzet om stammen, uitsluitend van lokaal geoogste bomen, geschikt te maken voor een nieuwe gebruiksvorm. Ted Wiegman, houtspecialist met jarenlange ervaring in het certificeren van houtsoorten, was met zijn bedrijf Symaco initiatiefnemer van Bollenstreekhout.nl. "Er is hier lokaal veel hout beschikbaar, via bomenkap door de gemeente, maar ook via hoveniers en aannemers. Duurzaamheid en het belang van een kringloopeconomie: iedereen heeft het erover. Wat is er dan mooier om lokaal geoogste stammen lokaal te verwerken en als nieuw product weer te verkopen aan de lokale klant?"

Het Tafelarsenaal, Bennebroekerdijk 205c, 2142 LD Cruquius, 'buurman' van de Woonboulevard. Tel. 023- 7370451. Open: za: 10-17 u. Zondag: iedere 1e van de maand, 12-17 u. Door de week op afspraak. Internet www.tafelarsenaal.nl

Anja Maas