• Shirts of Holland

Het ontstaan van het (over)hemd

Het hemd is al ruim 6500 jaar oud. Het wordt ook wel de oervorm van kleding genoemd. Zolang men zich al kan heugen beschermt de mens zich met een stukje stof oftewel een lap. Deze lap werd oorspronkelijk gebruikt ter bescherming van het weer. Later word het ook gebruik als bescherming voor de edele delen.

Een lap stof als kleding

Later in de tijd werd bedacht om de lap stof langer te maken. Toen men het langer maakte zat er nog geen vorm in. Het wordt als stuk stof (katoen) over het hoofd getrokken. Daarnaast zitten er nog geen mouwen aan. Het word destijds veelal mouwloos en lang gedragen. Het stuk stof wordt tussen de benen vastgeknoopt zodat het niet over de grond sleept.

Kleding in het oude Egypte

In het oude Egypte draagt men voornamelijk linnen hemdjes die over het hoofd worden aangedaan met een V-hals uitsnede. Linnen overhemden zijn koeler dan katoenen overhemden. Wel zo lekker als je bedenkt dat het in Egypte wel 50 celcius wordt. De slaven destijds hebben minder geluk. Als je als slaaf geboren werd, kreeg je geen kleren. Sommigen slaven hadden en lendendoek, maar meer ook niet.

Kleding in de Middeleeuwen

Het hemd wordt opgepikt door arbeiders. Maar ook een heer van stand draagt een hemd, maar bedekt deze door andere kleding. Zo onderscheidt de heer zich van de werkende klasse. In de middeleeuwen ontstaat de boord er pas een boord. Het is destijds een losse openstaande boord wat dichtgesnoerd kan worden. Hemden worden in deze periode gemaakt van linnen en wol. Wol voor in de winter en linnen voor in de zomer.

De molensteenkraag zoals in de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

De echte kraag krijgt vorm in de 16de eeuw al is het een ‘molensteenkraag’. Een molensteenkraag zie je ook meerdere schilderijen van Rembrandt van Rijn. Het bekendste schilderij waarop je het kan zien is “De Nachtwacht” Hoe rijker, hoe groter de kraag. Het hemd heeft nog geen knopen aan de voorzijde en wordt over het hoofd aangetrokken. In de 17de eeuw wordt het onderhemd langzaam ook gedragen als overhemd.

Het overhemd krijgt vorm

In 1818 wordt een voorloper van Brooks Brothers gestart dat het overhemd zijn huidige vorm geeft. Het overhemd krijgt een lange achterkant en schouderstukken. Hierdoor krijgt het overhemd vorm. De knopen en knooplijst aan de voorkant worden voor het eerst in 1871 gezien.

Het overhemd zoals we die nu kennen

In de loop van de 20e eeuw wordt de boord zoals we die nu kennen omgeklapt. Het gaat nu heel snel. Het merk Arrow introduceert zelfs een afneembare boord, bekend van ‘The Arrow Collar Man’ en baleinen houden de boord stevig. De button down boord komt overwaaien vanuit de polosport en voorkomt dat de boord in het gezicht waait tijdens het paardrijden.

In de 21e eeuw wint het getailleerde overhemd populariteit. Bepaalde overhemden zijn

beschikbaar in niet één, maar wel vijf verschillende pasvormen. De strijkvrije overhemden worden bedacht en men experimenteert met stoffen zoals jersey en het bedrukken van stoffen (prints). Ook gaat de aandacht uit naar ‘biologisch’ geproduceerde overhemden met minder impact op het milieu.