• Jur Engelchor Fotografie

Lijsttrekkers willen minder geld voor citymarketing

HOOFDDORP Veel lijsttrekkers willen minder geld uitgeven voor citymarketing. Dat bleek maandagavond tijdens het verkiezingsdebat in het raadhuis in Hoofddorp.

Debatleider Sharon Kroes legde de lijsttrekkers de vraag voor waar ze op willen bezuinigen als de nood aan de man komt. Citymarketing werd opvallend vaak genoemd.

Lijsttrekker Marjolein Steffens van de HAP zei dat Haarlemmermeer inmiddels elders goed op de kaart staat en dat het daarom wel wat minder kan met uitgaven voor dit doel. Andere lijsttrekkers waren dat met haar eens.

PvdA-lijsttrekker Mieke Booij vond dat de parkeerheffing in de gemeente best omhoog kan. GroenLinks-lijsttrekker Maaike Ballieux was dat roerend met haar eens. Volgens haar wordt de autobezitter wel erg ontzien in Haarlemmermeer.

Als er toch geld moet worden bespaard, dan kan de gemeente best met minder ambtenaren toe. Dat was de overtuiging van VVD-lijsttrekker Jurgen Nobel. Hij kreeg direct tegengas van andere partijen. Het is immers de wens van de VVD dat er zogeheten super-BOA's komen die extra taken krijgen. Per saldo betekent dat dus meer ambtenaren, zo hield Mieke Booij de lijsttrekker van de VVD voor. Jurgen Nobel bleef er echter bij dat het bij sommige sectoren best minder kan.

Verwarring ontstond er over de hondenbelasting. Sommige partijen bliezen de aloude discussie nieuw leven in om het bezit van een hond niet langer te belasten. Maar dat is geen bezuiniging maar juist een extra uitgave. Andere partijen willen de hondenbelasting juist verhogen.

Lijsttrekker Paul Meijer van Forza! hield een pleidooi om te stoppen met het subsidiëren van linkse hobby's. Toen de debatleider vroeg naar concrete voorbeelden, noemde Meijer onder meer de bibliotheek als linkse hobby.

Naderhand kwam ook een stelling aan de orde of de gemeente moet meebetalen aan het doortrekken van de Noord-Zuid-lijn naar misschien wel Nieuw-Vennep. De meeste partijen zien de komst van de belangrijke metroverbinding best zitten, maar willen er toch niet zo heel veel geld aan uitgeven. De lijn is vooral van belang voor de Nederlandse economie en de Metropoolregio Amsterdam, zo zeiden meerdere lijsttrekkers, zodat vooral rijksoverheid en MRA een flinke bijdrage zouden moeten leveren.

Het verkiezingsdebat eindigde erg optimistisch. Alle lijsttrekkers voorspelden behoud van het huidige zetelaantal of een flinke winst. Opgeteld kwam het aantal verwachte zetels uit op 73, terwijl er 21 november maar 39 te verdelen zijn.