• BDU

Inwoners mogen meedenken over stellingen KiesKompas

HOOFDDORP Inwoners van de fusiegemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude mogen voor KiesKompas stellingen bedenken met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november. Het is voor het eerst dat de hulp van de kiezers wordt ingeroepen om de juiste thema's en vragen te bedenken.

KiesKompas maakt net als voor de verkiezingen in 2010 en 2014 weer een stemhulp. Dertig stellingen moeten de kiezer helpen een keuze gemakkelijker te maken uit de deelnemende partijen en geven inzicht in waar de politieke partijen voor staan.

DEELKOMPASSEN De stellingen van KiesKompas gaan over de hele nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Daarnaast zijn er stellingen (deelkompassen) speciaal voor Haarlemmerliede en Spaarnwoude en voor Haarlemmermeer.

KiesKompas Haarlemmermeer wordt gemaakt door André Krouwel van de Vrije Universiteit en zijn team. Leidraad bij het maken van de stellingen zijn de partijprogramma’s.

ONDERWERPEN Inwoners kunnen via de de website van de Vrije Universiteit/KiesKompas aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Ook jongeren kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden, óók als ze nog niet mogen stemmen straks.

KiesKompas gaat in de laatste week van oktober online. Dan is ook de tweede stemhulp klaar: StemWijzer.