• De dames van De Porseleinkast, met links Diana Jansen en naast haar Sara Maernhoudt.

    Geertje Bos
  • Eigen foto
  • Oudgediende Dick van Polen bereidt zich voor op zijn rol in De Porseleinkast.

    Eigen foto

Toneelgroep De Porseleinkast voor het eerst op planken

NIEUW-VENNEP Het verenigingsleven verkeert in zwaar weer, maar de vriendinnen Diana Jansen-de Hoogd en Sarah Maernhoudt trekken zich daar niks van aan en beginnen een nieuwe toneelgroep. Vrijdag 23 en zaterdag 24 november beleven ze hun debuut in De Rank met theaterstuk 'De Porseleinkast'.

De Porseleinkast is de naam van het nieuwe gezelschap, alsook de titel van het stuk, geschreven door Sarah Maernhoudt (1974, Nieuwpoort, België). De Vlaamse doet tevens de regie. Het gaat erom mensen het gevoel te geven dat ze een avondje-uit zijn. En eerlijk is eerlijk, daar willen ze zelf ook plezier aan beleven.

DOEKJES Diana Jansen (1983, Nieuw-Vennep) windt er geen doekjes om. "Heerlijk om weer op het toneel te kunnen staan." Voor de Vennepse wijkverpleegkundige heeft het podium van De Rank geen geheimen. Al jong maakt ze diverse toneelvoorstellingen mee, soms tussen de coulissen als moeder Elly Biesheuvel een rol heeft bij een uitvoering van toneelvereniging Ons Ideaal. 'Hoogtepunten’ noemt ze die ervaringen met het toneel-van-toen.

Het brengt haar jaren later als volwassene zelf op de planken, als lid van toneelvereniging De Korenbloem, waarvan ze tevens een paar jaar voorzitter is. Ze stopt in 2015, mede als gevolg van persoonlijke omstandigheden. Het is het jaar waarin haar moeder overlijdt. Diana, enig kind, sluit dan 10 jaar mantelzorg af.

CREATIVITEIT De vriendinnen kennen elkaar van De Korenbloem, waar Sarah ook een poosje regie doet. De relatie verstevigt zich tijdens een theateropdracht voor basisschool Het Mozaïek, de school van Diana’s dochters Eva (2009) en Lynn (2012). Diana: “Sarah 'triggerde' mijn creativiteit, die was lang weggeweest.” De Vlaamse, moeder van zoon Duncan (1998) en dochter Berbel (2000), komt in 1996 aan de arm van haar toenmalige echtgenoot naar Den Haag. Het huwelijk strandt na 12 jaar. Ze woont inmiddels in Hoofddorp. “Ik ben een kneus in de liefde”, zegt ze openhartig. “Maar niet ongelukkig in m’n eentje hoor.”

Daar heeft ze eigenlijk ook geen tijd voor, deze veelzijdige dame, niet in één vakje te plaatsen met creatieve activiteiten op het terrein van mode, toneelkostuums, fotografie, schrijven, spelen en regisseren alsook het vervaardigen van kunstobjecten. “Ik moet mezelf soms afremmen. Zo vind ik keramiek fantastisch, maar als ik daaraan begin, blijft er helemaal geen tijd meer voor andere dingen.”

OUDERLIJK HUIS Ze verwijst wat haar creativiteit betreft naar het ouderlijk huis. “Het gebeurde vaak dat m’n moeder achter de naaimachine zat of voor de schildersezel stond, terwijl vader in de weer was met visnetten. Hij was beroepsvisser, op zee. Een heerlijke belevenis als ik met hem mee mocht.”

Het idee voor een eigen toneelgroep groeit met de vriendschap mee. Aanvankelijk als een grap, maar eind vorig jaar besluit het tweetal de droom te verwezenlijken. “In januari hebben we de knoop doorgehakt en zijn we serieus aan het werk gegaan.” Resultaat van brainstormen aan de keukentafel is de naam De Porseleinkast, ook de titel van hun eerste stuk. Sarah tekent voor de regie en voor het logo, een blauwe stierenkop. “Die staat voor uitdaging. Geen voorzichtigheid, maar rammen.” Ze balt lachend haar vuisten. De spirit is er. Dankbaar zijn de dames voor de bijdragen van Diana’s echtgenoot Paul, die de website bestiert en de maker is van het toneelaffiche.

GEEN VERKLEEDPARTIJ Wat kan het publiek verwachten? “Het stuk speelt in de huidige tijd, dus geen verkleedpartij, evenmin is er een speciaal decor. We noemen het een tragische komedie. Er is geen pauze. Na afloop wellicht nog wat napraten met een glas wijn.”

Inmiddels telt de groep negen leden, straks allen op het podium in een rol. Onder hen Dick van Polen, indertijd ook lid van Ons Ideaal. Diana vertelt dat deze oudgediende nog veel herinneringen had aan die toneeljaren met leuke voorvallen, waarbij ook haar moeder was betrokken. Het doet haar zichtbaar goed.

MOTIVATIE De dames laten weten, dat nieuwe leden altijd welkom zijn. “Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen ervaring te hebben, wel de juiste motivatie. En verder kunnen we nog hulp gebruiken voor andere zaken, zoals geluid, licht, het maken van programmaboekjes.” Dezer dagen wordt nog hard geschaafd aan tekstbehandeling en uitvoering van het stuk, elke woensdagavond vanaf 20.00 uur in De Rank. Wie interesse heeft, kan een kijkje komen nemen, maar graag wel eerst even contact opnemen.

De volgende acteurs van De Porseleinkast staan eind november in de Rank op de planken: Berbel Maernhoudt (dochter van Sarah), Daniela Ferreira, Diana Jansen. Dick van Polen, Henk Zuman, Maya Balgobind, Martin Vervaart en Michel Bakker.

KAARTEN De voorstellingen beginnen vrijdag 23 en zaterdag 24 november om 20.30 uur in De Rank, te vinden aan de Eugenie Prévinaireweg 14 in Nieuw-Vennep. Kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop en 12 euro aan de deur en zijn verkrijgbaar via de website van toneelgroep De Porseleinkast: deporseleinkast.org. Hier is ook meer informatie over de toneelgroep te vinden.

Geertje Bos