• Ellen Kroon
  • Ellen Kroon

Tal van Vennepers spelen mee in 'Mozes: de Musical' in De Rank

NIEUW-VENNEP Tal van Vennepers voeren op 8 en 9 maart in de Protestantse Kerk De Rank de voorstelling 'Mozes: de Musical' op. Het initiatief voor deze uitvoering komt vanuit de Rank, maar in deze aansprekende productie spelen ook mensen mee van buiten de kerk, van alle gezindten.

"Als kerk willen we ons naar buiten toe profileren", aldus Marco de Mol van de Communicatiecommissie. "Dit is niet alleen voor onszelf. Wij willen de bezoekers op een leuke manier kennis laten maken met een Bijbels getint stuk. En dat stuk, waarvoor alle betrokkenen zich enthousiast en met hart en ziel inzetten, belooft een spektakel te worden met allerlei bijzondere verrassingselementen.

UITTOCHT 'Mozes: de Musical', geschreven door Gerard van Midden en Gerard van Amstel, is een gedramatiseerd, maar ook luchtig en humoristisch verhaal over de geschiedenis van Mozes tijdens zijn verblijf aan het Egyptische hof, zijn vlucht en uittocht door de woestijn met het Joodse volk.

Veel gemeenteleden zijn actief betrokken bij de musical. De repetities begonnen al voor de zomervakantie. Met ook andere dan zangkwaliteiten gingen mensen van binnen en buiten de kerk flink aan de slag. Zo is er een logo gemaakt, een koor gevormd, solisten gekozen, kostuums gemaakt, allerlei rekwisieten verzameld en toveren de decorbouwers binnenkort het podium om tot een woestijnlandschap. "Het wordt een prachtige uitvoering met muziek en beamerpresentaties. Het enige professionele is de regie van licht en geluid."

SLAVENARBEID Het verhaal gaat over het Joodse volk, dat slavenarbeid moet verrichten in Egypte en later onder leiding van Mozes en zijn broer Aäron op weg mag naar Het Beloofde Land. Alle aspecten van het Bijbelverhaal komen aan de orde, zoals het rijke Egyptische hof, waar de Hebreeuwse Mozes, die te vondeling is gelegd in een biezen mandje, door de dochter van de farao wordt geadopteerd. Zijn vlucht naar de woestijn, de tien plagen die Egypte teisteren, en, tijdens de uittocht, de doortocht van de Schelfzee, waar God het water splijt. In de woestijn spelen voor het opstandig geworden volk het Gouden Kalf en de Tien Geboden een grote rol. Daarna neemt het volk afscheid van Mozes op de berg Sinaï.

De zangers staan onder leiding van dirigent André Keessen, die als pianist/organist leider is van de cantorij en een aantal koren onder zijn hoede heeft. Er zijn drie opvoeringen, op vrijdag 8 maart vanaf 19.30 uur en op zaterdag 9 maart vanaf 14.00 en vanaf 19.30 uur. De deuren naar de zaal zijn open vanaf een half uur voorafgaand aan de voorstelling. Bij elke uitvoering is er plaats voor 300 bezoekers.

KLEZMERBAND Voorafgaand aan de voorstellingen speelt de Klezmerband Freylach, waarvan dominee Conny Berbée uit Abbenes deel uitmaakt, Jiddische stukken. Kaarten - kinderen krijgen korting - zijn te koop tijdens de repetitieavonden, elke maandag tussen 19.00 en 20.30 uur in De Rank, en via www.nieuwvennepspeeltmozes.nl. De toegangsprijs is inclusief een kop koffie of thee of een glas limonade in de pauze. De Rank, Eugenie Prévinaireweg 14, Nieuw-Vennep.

Ria Meuleman