• Herwin Wels

Indonesiëkenner Aafke de Jong vertelt over symboliek offerandes

HOOFDDORP Danseres, choreograaf, ontwerper en Indonesiëkenner Aafke de Jong komt naar Route 65 voor twee lezingen en een workshop.

De Jong is danseres, choreografe, Indonesiëdeskundige en artistiek directeur. Na haar studie aan de Rotterdamse Dansacademie vertrok zij naar Denpasar (Bali) om daar verder te studeren. Samen met Museum Puri Luksian en twaalf Balinese kunstenaars in Ubud richtte zij in 1999 DwiBhumi op. DwiBhumi bestaat uit een bevlogen en getalenteerd team van professionals met een grote passie voor het Indonesische eiland Bali. Samen ontwikkelden ze een groot aantal workshops en lezingen op het gebied van Balinese dans, kunst en cultuur. Ook toeristen konden er dagelijks terecht voor een leerzame workshop.

BALINESE RELIGIE EN OFFERANDES De lezing Balinese religie en offerandes begint 9 november om 14.00 uur in Het Cultuurgebouw, gevolgd door optioneel een hands-on workshop om 15.15 uur. Het neemt je mee naar de kleurrijke en veelvormige tastbare en zichtbare uitingen van een onzichtbare wereld. Het maken en brengen van offerandes is een dagelijkse bezigheid van met name vrouwen op Bali.

Tijdens de vele ceremonies op het Hindoeïstische eiland zijn offerandes onmisbaar. Maar waarom worden ze eigenlijk gemaakt? Wat symboliseren ze en van welke materialen worden ze gemaakt? Is er ook ruimte voor de eigen creativiteit van de makers? Uiteraard komen veel verschillende aspecten van de Balinese religie, ook wel Agama Tirta (de godsdienst van het Heilige Water) of Agama Hindu Bali genoemd, ter sprake. Een kaartje voor de lezing kost 7,50 euro en een kaartje voor de workshops kost ook 7,50 euro.

BALINESE GAMELANMUZIEK Muziek en dans zijn in veel culturen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Balinese gamelanmuziek is wereldberoemd en heeft menig westers componist beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan Claude Debussy en Steve Reich. Maar ook op Bali zelf heeft gamelanmuziek een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Voor zijn relatief kleine oppervlak is Bali erg rijk aan muzieksoorten. 

Bij welke gelegenheden wordt er gemusiceerd? Hoe functioneert een gamelan-orkest eigenlijk en welke rol spelen de verschillende instrumenten?  En misschien nog wel belangrijker: hoe klinkt gamelanmuziek? Tijdens de lezing van donderdag 23 november om 14.00 uur in het Duyckercafé in Het Cultuurgebouw wordt er ook live muziek gespeeld. Een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar via www.hetcultuurgebouw.nl of bij de kassa in de Passage van Het Cultuurgebouw.