• Het optreden van leden van Theatersportvereniging Spierkracht met rechts Carla en Willem Kuyt.

    Annemiek Cornelissen

Goede sfeer bij 'Gluren bij de Buren' in Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER Het was er het weertje wel voor zondag 10 februari: Huiskamerfestival 'Gluren bij de Buren' in Haarlemmermeer.

Gluren bij de Buren vond dit jaar - na eerdere edities in andere gemeenten - voor het eerst plaats in Haarlemmermeer. Bezoekers kregen een gevarieerd cultureel programma voorgeschoteld en hoefden daar eigenlijk niet veel voor te doen. Aan de hand van een route konden zij optredens naar keuze bezoeken, waarbij zij maar liefst zeven verschillende locaties aan konden doen. De meesten kwamen met de auto, want het regende behoorlijk.

IN HUIS Maar liefst 28 Haarlemmermeerders openen tijdens het huiskamerfestival hun deuren en verwelkomen zowel buren als artiesten. In elke huiskamer gaf een lokale podiumkunstenaar drie keer een optreden. Met in totaal 83 optredens liet Haarlemmermeer zien wat het in huis heeft op cultureel gebied en dat was heel gevarieerd.

De deelnemers konden tussen 12.00 en 17.00 uur cultuur snuiven. Met een kop koffie of warme thee werden zij door de gastvrije huiskamereigenaren welkom geheten. Uiteraard was daar ook wat lekkers bij. Heel leuk om te ervaren was dat het podium in veel gevallen een kleed was op een prominente plek in de ruimte. Veelal konden de bezoekers lekker onderuit zitten op de bank en in andere gevallen waren overal stoelen vandaan gehaald, zodat men lekker kon zitten.

GRATIS In totaal waren er in de Haarlemmermeer 29 acts te bewonderen en dat was best wel heel veel. Ieder optreden was gratis te bezoeken. Er waren bands, zangeres, zangeressen, muzikanten, maar ook cabaretiers, theatermakers of andere podiumkunstenaars. Ook presenteerde de polderdichter zichzelf.

Doordat de bezoekers in groepjes binnen kwamen was het sfeertje goed. Veelal hadden zij gezamenlijk van tevoren al andere optredens bezocht en hadden ze vergelijkingsmateriaal, waarover zij van gedachten konden wisselen. Een fagottrio nodigde uit heerlijk achterover te leunen en te genieten, een cabaretier was een goede training voor de lachspieren, maar er werd ook meegezongen met bekende nummers. Dat maakte het voor ieder wat wils, hetgeen ook de bedoeling is van het evenement, dat op deze dag landelijk op tal van plekken werd gehouden. Het wordt niet voor niets omschreven als het grootste huiskamerfestival van Nederland, dat ieder jaar maar weer groter wordt.

SPIERKRACHT Ook Carla en Willem Kruyt stelden hun huiskamer aan de Hillegommerdijk 516 open voor het publiek. Theatersportvereniging Spierkracht bracht in deze gezellige woonkamer korte scenes. Het leuke was dat deze vereniging tijdens ieder optreden vier andere leden inzette, zodat het zeker voor de gastheer en gastvrouw leuk was om steeds weer andere gezichten te zien. Carla en Willem Kruyt genoten zelf ook. "We vonden het hartstikke leuk om te doen. Je moet het zien als visite krijgen en de mensen eigenlijk niet kennen. Een aantal van hen kenden we wel hoor, de hadden ons op de lijst zien staan en kwamen langs, maar de meeste van hen zagen we voor het eerst."

Annemiek Cornelissen