• Drie keer hetzelfde, maar toch anders.

    Ria Meuleman

Expo kleurige gapers van Het Kleurenpalet

NIEUW-VENNEP Gapers zijn het thema van de nieuwe tentoonstelling van Het Kleurenpalet in gebouw De Rank. Aan deze exotisch uitziende emblemen van apotheken en drogisterijen gaven de kunstschilders ieder op hun eigen manier een kleurrijke invulling.

Gapers zijn een stukje erfgoed van eeuwen geleden en zijn behalve in musea als De Lakenhal in Leiden nog sporadisch te zien in historische binnensteden in Nederland, onder meer in Leiden en Delft, en Vlaanderen. De gaper van drogisterij van der Pigge in Haarlem, een gevelbeeld, is hier in de regio vermoedelijk de bekendste.

Een gaper heeft een open mond en een uitgestoken tong om medicijnen in te nemen. Dat het uiterlijk meestal exotisch is, veelal Moor of Muzelman, met getinte huid, grote snor en ringbaard, heeft te maken met het feit, dat apothekers en drogisten voor hun middeltjes kruiden en specerijen gebruikten uit Afrikaanse en Aziatische landen. Mogelijk ook, dat er inspiratie is gekomen uit de opiumhandel van de Turken.

KARAKTERISTIEK De dertien kunstschilders die werk aanleverden legden de karakteristieke gapers meestal vast met acrylverf. Mooi zijn drie naast elkaar gehangen werken, die dezelfde gaper uitbeelden, maar zo verschillend zijn. Tilly Kortenoeven schilderde deze op haar geheel eigen wijze in de voor haar typerende kleurstellingen. Miriam Dekker hield meer de originele kleuren aan, terwijl Peter Millenaar zijn specialiteit gebruikte: kleine stukjes hout. Jolanda Tijmensen-Verkerk had haar eigen interpretatie van een gaper, een nijlpaard met opengesperde bek, waaruit een waterval loopt. En zo is er meer te zien tot 20 april.