• Annemiek Cornelissen

Venneper (13) kartkampioen | 'Na eerste rondje is spanning weg'

NIEUW VENNEP "Mijn droom is om volgende keer Nederlands Kampioen te worden in de 2-takt karting. Om dat te realiseren ga ik hard werken", aldus de 13-jarige Venneper Lars Kokke. Zondag 8 oktober werd hij in Kerpen (Duitsland) Nederlands Kampioen in de kartklasse World Formula Briggs & Straton 4-takt karting.

Het was een hele spannende afsluiting van zes weekenden met in totaal achttien wedstrijden, die werden gehouden in Nederland, Belgie en Duitsland. Met name de laatste anderhalve minuut was het meest spannends. Kokke reed als een scheermes, zoals hij zelf zegt en reed op het rechte stuk een topsnelheid van maar liefst 110 km per uur.

Lars zit momenteel in de derde van de mavo op het HVC. Voor de wedstrijden krijgt hij sportverlof en daar is hij erg blij mee. Zo kon hij donderdag 5 oktober al met zijn vader Rodion Kokke naar Kerpen vertrekken. "Omdat ik een paar dagen eerder ging kon ik me goed voorbereiden, de wedstrijdkart goed afstellen, inrijden en trainen."

Lars heeft de dagen voor de wedstrijd altijd te maken met gezonde spanning, totdat hij in de kart gaat zitten: "Na het eerste rondje is het helemaal weg, dan ga ik ervoor". De vader van Lars gaat overal mee naartoe.

Lars heeft twee karts. "In deze groene rijd ik de wedstrijden, dat is mijn wedstrijdkart, maar stel je voor dat je crasht en niet meer verder kunt rijden, dan heb ik altijd een reserve kart bij me." Meestal gaan beide karts mee in de bedrijfsbus van zijn vader, maar ze gaan ook wel eens met een aanhanger. In Duitsland bleven vader en zoon slapen in een hotel. Rodion Kokke is maar wat trots op zijn zoon, die nu vier jaar aan het karten is. Oefenen doet hij op diverse buitenbanen in Bergum en Eindhoven, maar ook in Genk in België en Kerpen in Duitsland.

Hij wordt gesponsord door een viertal bedrijven die op de wedstrijdkart een prominente plek hebben. Volgens Lars kost karten veel geld. "Deelnemen aan wedstrijden kost geld en je moet goedgekeurde brandwerende kleding en een helm dragen."

De jonge Venneper rijdt bij Chrono.nl in de wedstrijdklasse. Hij is met karten in contact gekomen door Britt van Oostrom uit Nieuw-Vennep die inmiddels in de 2-takt klasse rijdt. "Zij en haar vader vroegen ons een keer te komen kijken en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Ik ben naar de kartfabriek in Utrecht gegaan, een artopleidingscentrum voor kinderen en werd daar gescout door het team van Montfoort Motorsport."

Lars Kokke reed in 2016 zijn eerste wedstrijd. Hij heeft een aantal eretitels in de wacht gesleept, maar Nederlands Kampioen is zijn hoogte titel. De huldiging vindt 13 en 14 januari plaats tijdens de Kartbeurs in Nederland.

Tekst: Annemiek Cornelissen