• Ballonnen oplaten tijdens het 25-jarig bestaan van Tennisvereniging Nieuw-Vennep met in het midden burgemeester Aad van Dulst.

    Eigen foto
  • Leden slaan een balletje op de banen van het oude tennispark.

    Eigen foto
  • Het huidige clubhuis aan de Fandango in aanbouw.

    Eigen foto

Tennisvereniging viert 50-jarig bestaan

NIEUW-VENNEP Tennisvereniging Nieuw-Vennep viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Wat ooit in de jaren '50 begon als een hobby voor lokale notabelen op één baantje, groeide in de afgelopen vijf decennia uit tot een club met tien banen rond een modern clubhuis, waar gezelligheid hand in hand gaat met presteren.

Tennisvereniging Nieuw-Vennep mag dan dit jaar het 50-jarig bestaan vieren, het verhaal van het tennis in Nieuw-Vennep gaat nog veel verder terug dan 1968, het oprichtingsjaar van de club. Een aantal Vennepse notabelen - waaronder Herbert Vissers - wil namelijk halverwege de jaren '50 van de vorige eeuw wel eens een balletje slaan en zorgt er voor dat er een baan wordt aangelegd. Deze is te vinden in het oude dorp - de ingang ligt direct naast het huidige Adamas Inloophuis aan de Jonkheer van de Pollstraat - en wordt beheerd door de stichting Tennis Nieuw-Vennep. Als blijkt dat die ene baan toch wel erg weinig is voor het aantal liefhebbers, komt er in 1960 een tweede baan bij.

BEHOEFTE Ondanks - of wellicht juist dankzij - deze verdubbeling aan capaciteit begint bij steeds meer mensen de behoefte aan een echte tennisvereniging te leven. En hoewel de stichting er niet bepaald om staat te springen, besluiten twee jonge leden de sprong te wagen. Het zijn Rob Liefbroer en Taco Cnossen die het voortouw nemen om deze nieuwe club op poten te zetten.

Het dorp Nieuw-Vennep beleeft in die jaren een sterke groei, en het kost de twee heren dan ook niet veel moeite om onder al die nieuwe Vennepers genoeg enthousiaste mensen te vinden die lid willen worden. Op 26 november 1968 is het zover: Tennisvereniging Nieuw-Vennep ziet, met 29 officieel aangesloten leden, het licht.

PIONIEREN Het is pionieren in die eerste dagen. Verkleden of schuilen voor de regen gebeurt bijvoorbeeld in een keet langs baan 1. De leden moeten nog tot 1972 wachten tot burgemeester Frans Dijckmeester het vernieuwde tennispark - dat inmiddels vier banen én een clubhuis omvat - opent. De Spartaanse omstandigheden schrikken nieuwe leden overigens geenszins af. De vereniging groeit in de eerste 4 jaar naar 140 leden.

Dat beeld blijft de jaren daarop bestaan. Nieuwe spelers weten de club steeds makkelijker te vinden en die dreigt dan ook - ondanks een nieuwe uitbreiding naar zes banen - uit haar jasje te groeien. De vereniging wil verder uitbreiden, maar de gemeente heeft andere plannen en ziet de tennissers liever verhuizen naar een andere locatie. Omdat een deel van de leden die plannen wel ziet zitten, maar een ander deel niet, besluit de eerste groep zich af te splitsen en Tennisclub De Kikkers op te richten. Als buurman Kios ook nog verkast naar een andere locatie, en de gemeente toestemming geeft voor nog een zevende baan, kan de tennisvereniging voorlopig jaren door.

ONTGROEID Rond het jaar 2000 blijkt echter dat het niet langer gaat: de club is het eigen park ontgroeid. Omdat in die tijd de nieuwe wijk Getsewoud wordt gebouwd, ziet de vereniging genoeg reden om dan toch te verhuizen. En zo geschiedt. Aan de Fandango verrijst een compleet nieuw park met tien gravelbanen en een groot clubhuis. Vandaag de dag is de club daar nog altijd te vinden.

Hoewel gezelligheid van groot belang is, wordt er wel degelijk sportief gepresteerd. Zo bereikt gemengd 1 op een haar na de Overgangsklasse A. Promotie wordt gemist omdat het team, dat nog slechts één punt nodig heeft, in Zutphen met 8-0 verliest.

HOOGTEPUNT Jaren later tekent het eerste herenteam voor het sportieve hoogtepunt van de club. Het team promoveert naar het allerhoogste niveau, de Eredivisie. Daarin komt het één seizoen uit en treft onder meer Paul Haarhuis.
Ander hoogtepunt is het jaarlijkse open toernooi, waaraan zelfs wereldtoppers in de dop meedoen. Zo staan op de deelnemerslijst namen als Brenda Schultz, Jan Siemerink en Dennis van Scheppingen.

Tennisvereniging Nieuw-Vennep viert het 50-jarig bestaan zaterdag 22 september met een zogenaamd Wimbledon-toernooi voor (oud-)leden. Dit toernooi wordt gespeeld in witte kleding en met houten rackets. Na afloop is er een borrel en een buffet. Lees alles over het jubileum van de tennisvereniging op tennisverenigingnieuw-vennep.nl.

Alex Stolwijk