• Frans Tol

Knieproblemen nekten tennisser Scott Griekspoor: '2018 was mijn beste jaar!'

NIEUW-VENNEP “Door de fysieke last die ik door problemen met mijn rechterknie had, is 2019 voor mij als beroepstennisser een heel moeilijk jaar geweest. Ik kon nog maar voor zo’n 65% functioneren en dat is niets voor mij. Ik ga altijd voor een 100 procent inzet. Daarom heb ik besloten er helemaal mee te stoppen.”

Maar Scott Griekspoor, die in 2018 de hoogste ranking op 205 behaalde, laat blijken dat er meer oorzaken waren: “Ten eerste miste ik mijn vriendin, mijn familie en vooral de steun van mijn tweelingbroer Kevin met wie ik altijd optrok. Maar die was 2 jaar geleden al als professional gestopt. Bovendien werd het hele ATP-systeem overhoop gegooid, waardoor ik als het ware zonder garanties, vanaf 0 moest beginnen. Daar had ik de puf niet meer voor.”

Scott, die in Nieuw-Vennep opgroeide, begon op 12-jarige leeftijd met tennissen onder leiding van Jan van de Maarl: “Dat was bij Tv Nieuw Vennep, maar wij trainden veel in de tennishal aan de Spieringweg in Zwaanshoek. Twee later deden wij dat in het Arnolduspark in Hoofddorp bij de tennisschool van Dick Suijk.”

Mijn hoogtepunten: De Davis Cup wedstrijd in 2018 in Toronto Canada tegen Raonic en de Grand Slam op de US Open.

Vervolgens was er de overstap naar tc Zandvoort: “Daar speelde meer talentvolle jeugd. Dat hebben Kevin en ik met Roland van Leeuwen tot ons 20e jaar gedaan. Toen mochten wij in het Arnolduspark met de tennisbond meetrainen en speelden we internationale wedstrijden. We trainden toen ook veel in het Amstelpark in Amsterdam.”

Scott vertelt dat de Belg Kristof Vliegen zijn carrière daarna nieuw leven heeft ingeblazen. Nu moet hij bij het bedrijf van vader Ron Griekspoor (56) wel onder aan de ladder beginnen: "Kevin is nu mijn baas en ik hoop het door hard te werken wel zover te brengen dat ik de leiding over een groepje werknemers kan krijgen. Het contrast van prof naar werknemer is groot, maar werken onder Kevin maakt het makkelijker.” Terugkijkend noemt hij twee hoogtepunten: “De Davis Cup wedstrijd in 2018 in Toronto Canada tegen Raonic en de Grand Slam op de US Open. Geweldig was dat met de hele familie in de buurt. Ik heb in 2018 ook zeven futures en één challenger gewonnen.”

Frans Tol