• Het Firemen Dakarteam, met in het midden Lisserbroeker Jan Hulsebosch.

    Niels de Jong
  • Onderweg tijdens de eerste etappe rondom Pisco.

    Niels de Jong
  • Onderweg tijdens de eerste etappe rondom Pisco.

    Niels de Jong

Lisserbroeker aan de start tijdens Dakar Rally 2019

LISSERBROEK In het Zuid-Amerikaanse Peru vindt momenteel de wereldberoemde Dakar Rally plaats. Tijdens tien etappes moeten de deelnemers in totaal zo'n 5.000 kilometer afleggen, waarvan 70 procent bestaat uit zand. Lisserbroeker Jan Hulsebosch staat als hoofdmonteur van het Firemen Dakarteam aan de start bij de trucks. Het Witte Weekblad volgt tijdens de rally het team, dat naast Hulsebosch bestaat uit teamcaptain en chauffeur Richard de Groot en navigator Ralph van den Elshout.

Deelnemen aan de Dakar Rally (die ooit in de jaren '70 begon als de rally Parijs-Dakar) is op zichzelf al bijzonder, maar het Firemen Dakarteam voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Het team bestaat namelijk volledig uit brandweermannen, die als truck ook nog eens een volledig gereviseerde brandweerwagen gebruiken. Ook Hulsebosch is uiteraard brandweerman. Hij begon in 1986 bij de beroepsbrandweer van Haarlemmermeer en werkt sinds 2008 bij de Veiligheidsregio Kennemerland.

DONATIE-EVENEMENT Na een aanloop die al begon op nieuwjaarsdag (het team verzamelde al om 9.30 uur vanaf luchthaven Schiphol voor het vertrek naar Peru) en onder meer bestond uit een officieel moment met de commandant van de Peruaanse brandweer, het ophalen van de truck in de haven van Lima, een dag testen en een groot donatie-evenement, ging maandag 7 januari de rally dan toch echt van start met een korte special rond de stad Pisco.

En die verliep naar tevredenheid voor het team. Monteur Hulsebosch hoefde zijn kwaliteiten als sleutelaar gelukkig niet aan te spreken, en het team slaagde er in tijdens de etappe vier trucks in te halen. Omdat er zo'n 13 kilometer voor het einde even een verkeerde route werd gereden, had er zelfs nog meer in gezeten dan de uiteindelijke 21ste plaats waarop het team eindigde. Vandaag staat etappe twee op het programma, van Pisco naar San Juan de Marcona.