• Ditmaal geen treffer voor Kagia, deze inzet eindigt op de paal.

    Youp van der Steeg

Kagia countert naar zege in topper tegen VVC

LISSERBROEK Op voorhand wordt door het veelvuldig opgekomen publiek een spannende derby verwacht tussen Kagia en FC VVC. Beide ploegen voeren ongeslagen de nog prille ranglijst in de 3de klasse aan. Maar na negentig minuten voetbal verlaat vooral de neutrale voetballiefhebber teleurgesteld het Kagia-complex. Het thuispubliek zal ongetwijfeld nog een biertje nemen op de overwinning, reclame voor het voetbal was de topper niet.

Vooraf heeft VVC-trainer Rick van IJzendoorn geen idee hoe Kagia onder leiding van de nieuwe trainer René Ras de wedstrijd benadert. Van IJzendoorn: "Ik verwacht een tegenstander die ons op eigen helft vast en onder druk gaat zetten, daarom krijgt Youri Schouten, hij is een ‘box-to-boxspeler' de voorkeur boven routinier Rigi Graanoogst."

REGENBOOGVLAG Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jager kunnen de plannen echter de kast weer in. Toepasselijk op deze dag die de gemeente Haarlemmermeer juist had gekozen tot ‘coming-outdag' in het amateurvoetbal. Een regenboogvlag, -bal en -aanvoerdersbanden en de speaker met de tekst 'Het is okay om jezelf te zijn', benadrukten dit prima statement.

Kagia wil voetballend niet uit hun hok komen, maar wacht VVC geduldig op eigen helft op. Al na 4 minuten levert dit resultaat op. Een fout van VVC-rechtsachter Daniël Verbeek leidt een Kagia-counter in. Timo Sluymer onderschept de bal en zet met een dieptepass spits Dirk Jan Ligtenberg oog in oog met de jonge keeper (17 jaar) Neal Wessel. Deze is kansloos bij de inzet; 1-0. Na een kwartier spelen een zelfde beeld. Het zwak spelende verdedigingscentrum Den Ouden/Knol wordt verrast door Tijs van der Schinkel die de stand op 2-0 brengt.

UIT HET BOEKJE Van IJzendoorn grijpt in en wisselt Verbeek voor Van Zandwijk. Ook deze wissel mag niet baten. Vlak voor rust brengt Kagia-routinier Dorus van der Voort de stand op 3-0. VVC krijgt de eerste helft met een kopbal van Schouten welgeteld één kans. Zijn inzet wordt van de doellijn gehaald door Sluymer. Na rust hetzelfde spelbeeld, dit tot tevredenheid van trainer René Ras. "Waarom moeten we druk zetten? De doelpunten komen tot stand door aanvallen/counters uit het boekje, elke kans is raak. De tweede helft zaten we na een kwartier vanaf de bank maar naar het scorebord te kijken. Zit de tijd er nog steeds niet op? We hebben de wedstrijd bewust dood laten bloeden. We hebben een droomstart deze competitie. Mijn enige zorg is dat alle selectiespelers aan spelen toekomen."

VVC-trainer Van IJzendoorn heeft na deze teleurstellende derby wel kopzorgen. "Natuurlijk had ik achteraf Graanoogst moeten opstellen. Op een gegeven ogenblik is het daarvoor in een wedstrijd te laat en wil je hem niet nog eens extra in de malaise laten delen." Het ontbrak VVC volgens Van IJzendoorn aan inzet. "Het team had vandaag geen goede instelling, motivatie en geen spirit. Dit kan ook voortkomen uit stress. De spelers verrichtten weinig arbeid en er was totaal geen omschakeling. Als je zo voetbalt als vandaag, heb je nergens recht op."