• Robert Joore

FC VVC en Stormvogels blijken in alles in evenwicht

NIEUW-VENNEP Vaste VVC-sluitpost Thiery Wesseling maakte vorige week na 3 maanden blessureleed zijn rentree onder de lat. Een week later is hij de gevierde man bij de Vennepers, nadat hij zich in de extra tijd tegen concurrent Stormvogels met gevaar voor eigen leven op de bal en schoenen van spits Brian Ezeoke werpt. Hij redt hiermee één verdiend punt voor zijn team.

Voorafgaand aan deze ontmoeting staan de ambitieuze ploegen werkelijk in alles gelijk op de ranglijst. In punten, overwinningen, gelijke spelen en zelfs het aantal tegendoelpunten. Het enige verschil is dat de kustbewoners vijfmaal meer tot scoren kwamen. De laatste wedstrijd wist Stormvogels zelfs het onoverwinnelijke Kagia op een gelijkspel te houden.

STRAFFE WIND VVC is dus gewaarschuwd en mede door de straffe wind tegen, begint de ploeg van trainer Rik van IJzendoorn ietwat behoudend. In de 20ste minuut, nadat scheidsrechter Durgunzu terecht het vlagsignaal van de VVC-grensrechter negeert, wordt Wesseling deze middag voor de enige keer gepasseerd; de doelpaal achter hem brengt echter alsnog redding.

De thuisploeg is in de omschakeling met de buitenspelers Donny van Zandwijk en Ruben Guda erg gevaarlijk, maar zij houden op de beslissende momenten niet het overzicht. Toch krijgt hun spits Kevin van Vilsteren net voor rust een niet te missen kans. Guda gaat goed door, wordt gestuit maar de bal caramboleert voor de voeten van de spits. Voor een volledig leeg doel mist de anders zo trefzekere aanvoerder Van Vilsteren van amper 10 meter.

DOODZONDE Trainer Van IJzendoorn: “Net voor rust zo’n 100 procent kans missen is doodzonde. We zaten met onze middenvelders niet goed in de wedstrijd. Zo’n moment had het team vertrouwen kunnen geven, ook al omdat we na de thee de wind in de rug zouden krijgen.”

In de tweede helft is het spelaandeel van de Vennepers wel groter, maar ook Stormvogels krijgt meerdere grote kansen. Iedere keer zijn armen, benen en andere lichaamsdelen van de niet te passeren Wesseling een te groot obstakel.

VERDIENSTELIJK “Natuurlijk groei je steeds meer in de wedstrijd", aldus de doelman zelf. "Onbewust gaan al die momenten hersteltraining samen met je fysio door je hoofd. Mijn vervanger Neal Wessels (de 17-jarige onder-19 keeper, red.) keepte maanden zeer verdienstelijk. Alleen na een rode kaart van hem tegen IJmuiden, kon ik mijn kans weer pakken. Toch had ik vandaag liever een slechte wedstrijd gekeept en drie punten gepakt met het team. Voor mij geeft dit wel weer vertrouwen.”

Dat zelfvertrouwen moet bij medespelers als de jonge, snelle Van Zandwijk en invaller Jamil Da Cruz, nog groeien. In verschillende doelrijpe momenten wordt het overzicht gemist. Toch is trainer Van IJzendoorn tevreden met de uiteindelijke 0-0. “Ik vind dat we volwassen hebben gespeeld. De eerste helft maakten mijn middenvelders de fout dat ze niet met hun directe tegenstander verdedigend mee liepen. We hebben een jonge ploeg in opbouw. Als we ons zo door ontwikkelen, zie ik ons bij de eerste vier eindigen.”