• Esmee Visser op weg naar de zege op de 5.000 meter in Polen.

    Grzegorz Michalowski/ANP Foto

Esmee Visser pakt goud op 5.000 meter in Polen

BEINSDORP (ANP) Esmee Visser heeft bij de wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki haar status als olympisch kampioene op de 5.000 meter waargemaakt. De Beinsdorpse (22) schaatsster zegevierde op het Poolse werkijs in een tijd van 7.05,18. De Canadese Isabelle Weidemann eindigde als tweede in 7.06,19. Het brons was voor Natalia Voronina uit Rusland (7.08,68).

Voor Visser was het haar tweede wereldbekerzege in haar nog prille loopbaan op het hoogste niveau. De blikvanger van TalentNED zegevierde vorige maand in Obihiro (Japan) op de 3.000 meter. Visser reed begin dit seizoen bij de wereldbekerkwalificatie in Thialf op de 5.000 meter een winnende tijd van 6.50,64.

TECHNISCH Visser was niet tevreden over haar winnende rit in Polen. "Ik vond het niet zo goed gaan", liet ze bij de NOS weten. "Tegen het einde reed ik technisch niet lekker meer. Daar baal ik van. Ik had hier graag met een grotere voorsprong goud gepakt. Ik had kennelijk toch meer last van de zware omstandigheden dan ik vooraf dacht. Maar ik heb gewonnen, dus ik mag eigenlijk niet klagen."

Voor de vrouwen was het de eerste en meteen ook laatste race dit seizoen op de 5.000 meter in het wereldbekercircuit. Het eindklassement wordt niettemin pas opgemaakt na de wereldbekerfinale in maart in Salt Lake City. De titel gaat dan naar de beste schaatsster in een gecombineerde rangschikking met de 3.000 meter. Op die samengestelde ranglijst staat Visser op dit moment eerste met 149 punten, vlak voor Isabelle Weidemann (146 punten) en Natalia Voronina (145 punten). Visser won zoals gezegd de 3.000 meter tijdens de eerste World Cup in het Japanse Obihiro, maar moest tijdens de tweede wedstrijd op het buitenijs van het Japanse Tomakomai genoeg nemen met de twaalfde plaats.