Als een feniks uit de as herrezen Fc VVC buigt 0-2 achterstand om in overwinning

NIEUW VENNEP Na negentig minuten voetbal staat er 4-2 op het scorebord. Voor een voorbijganger een jaarlijkse normaal gang van zaken. Jaren achtereen werd 90% van de thuiswedstrijden vaak met veel doelpunten gewonnen. De ambitieuze club was toe aan een stap omhoog. Vijf jaar achtereen mislukte dit op het laatste moment. Met de ex-prof Rini van Roon aan het roer moest de laatste horde worden genomen. Uit zijn netwerk nam hij een aantal spelers mee, die de basis van het elftal vormden. Hoe anders kan het lopen. Van Roon werd in februari op non-actief gezet en assistent- trainer Rick van IJzendoorn moest de ommekeer na een aantal nederlagen teweegbrengen. Na vijf nederlagen lukte dat ook Van IJzendoorn niet en de rode streep naderde.

NOODPLAN Na de blamerende 3-0 nederlaag tegen rode lantaarndrager ZSGO/WMS van vorige week moest er iets gebeuren vanuit de technische staf en het bestuur. Van IJzendoorn: "Spelers kunnen de schuldvraag vaak afschuiven naar een ander. Wij hebben alle spelers na het weekend met elkaar laten zitten en zichzelf eens goed in de spiegel laten kijken zonder de staf erbij. Er zijn daarbij vast wel harde woorden gevallen, maar er staan ook leiders op in de groep. Om de ernst van de situatie te laten zien, meldde zich vervolgens het bestuur. Het resultaat van dit alles zag je vandaag in de teamspirit terug."

Daar ziet het in de beginfase tegen de nummer drie IJmuiden zeker voetbaltechnisch helemaal niet naar uit.De wedstrijd begint al in de eerste tien minuten zeer spectaculair, VVC'er Youri Schouten, die een uitstekende wedstrijd zou spelen, lobt de bal vanuit de middencirkel over de stomverbaasde IJmuiden keeper, maar de bal belandt in het lege doel op de dwarsligger. Aanvoerder Floyd Hille van de tegenpartij teistert vervolgens een minuut later de kruising en en nog geen halve minuut later scoort Schol schitterend uit een vrije schop. Keeper Thiery Wesseling is kansloos. Als Donny van Zandwijk na een half uur spelen een kopduel verliest en de 0-2 gemaakt wordt, geeft menig VVC-supporter niets meer voor de zwaar geplaagde ploeg. De rust lijkt weer verontrustend aan te breken, maar dan staat het team maar vooral de van een wekenlange blessure terug gekeerde spits Kevin van Vilsteren op. Hij tikt een afgemeten voorzet van Van Zandwijk overtuigend binnen; 0-1. Als vervolgens Kay de Koker de paal nog raakt, gaan de Vennepers met een heel ander gevoel de rust in. Na de thee staat er een herboren VVC op het veld. De trainer van IJmuiden begaat een tactische fout door de uitstekend spelende aanvoerder/spits Hille in het centrum van zijn verdediging te posteren. VVC krijgt duidelijk de overhand en countert er lustig op los. Van Vilsteren tekent de 2-2 en de 3-2 aan. Inmiddels is het talent Jamil Da-Cruz in de ploeg gekomen voor de moegestreden De Koker. Da -Cruz heeft er dan al een volledige wedstrijd bij het tweede opzitten, maar is onvermoeibaar en een plaag voor de IJmuiden verdedigers. Hij bekroont zijn optreden met 4-2, weer op aangeven Van Vilsteren. Na het laatste fluitsignaal valt alles en iedereen elkaar begrijpelijk in de armen,alsof er zojuist een kampioenschap is behaald. Van IJzendoorn: "Dit is echt fantastisch! Dit doe je echt met elkaar. Soms heeft praten wel degelijk zin."