• Ton Dijkstra

Zorgen over groen en bomen in Park21

HOOFDDORP Meerdere fracties in de gemeenteraad maken zich zorgen over de kwaliteit van het groen en de bomen in het 1000 hectare grote recreatiegebied Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! toonde zich als eerste ongerust over de staat van het groen. Volgens hem is de helft van de aanplanting alweer gesneuveld. Dat percentage baarde ook raadslid Ron Heimerix (HAP) zorgen.

Wethouder John Nederstigt van Park21 vond het allemaal niet zo uitzonderlijk. Volgens hem komt het vaker voor dat groen niet wil aanslaan bij grootschalige groengebieden. Als voorbeeld noemde hij Vijfhuizen, waarvan eerder dit jaar bekend werd dat er bij het herdenkingspark voor de slachtoffers van de ramp met de MH17 ook veel bomen niet levensvatbaar bleken.

De wethouder zei dat het te maken heeft met hoe bomen worden geplant en hoe het groen wordt aangebracht. Er wordt onderzoek naar gedaan om te kijken hoe het beter kan in Park21.

Raadslid Van Dijk zette ook vraagtekens bij het beoogde themapark Holland World. Hij vroeg zich af of daar geen streep door moet worden gehaald. Van Dijk kreeg fractieassistent Koos de Vries van de ChristenUnie-SGP aan zijn zijde. Hij zei geen voorstander te zijn van grootschalige megaprojecten als Holland World maar meer van kleinschalige initiatieven op het gebied van agrarische en recreatieve activiteiten.

VVD-raadslid Pieter Jan de Baat liet weten dat zijn fractie voorlopig niet van plan is om meer geld uit te trekken voor de ontwikkeling van Park21. De gemeente heeft inmiddels al een slordige tien miljoen euro uitgegeven aan de voorbereidingen voor het imposante park en dat vindt de VVD voorlopig wel voldoende.

Op dit moment heeft het college geen extra krediet gevraagd aan de gemeenteraad, maar wil dat volgend jaar wel doen. Wethouder Tom Horn zei dat een investering van tien miljoen aan voorbereidingskosten helemaal niet zo uitzonderlijk is voor een gebied van 1000 hectare.