• Persconferentie over toekomst Grand Prix Zandvoort

    ANP Foto

Zorgen D66 over verkeerschaos bij Formule 1 in Zandvoort

HAARLEMMERMEER D66-fracties in de gehele regio maken zich grote zorgen over de verkeerschaos die kan ontstaan als volgend voorjaar op het circuit in Zandvoort de Formule 1 wordt gereden. Daarom is in alle gemeenteraden een motie ingediend om de provincie Noord-Holland de regie in handen te geven om de komst van het evenement in goede banen te leiden.

D66-fractievoorzitter Joost Koomen kreeg er vorige week in Haarlemmermeer weinig handen voor op elkaar. Hij deed zijn uiterste best om zijn collega's ervan te overtuigen dat het helemaal geen ver-van-mijn-bedshow wordt voor Haarlemmermeer. Volgens hem worden bij de Formule 1 viermaal zoveel mensen verwacht als er in de Johan Cruijff Arena kunnen.

OVERSTROMEN "Dit raakt ook wel degelijk ons. Het is te makkelijk om te zeggen dat het te ver weg is." D66 wil in elk geval dat er goede regie komt voordat de F1-liefhebbers het gebied overstromen.

Wethouder Marja Ruigrok van Mobiliteit wilde D66 en de andere verontruste raadsleden graag geruststellen. Volgens haar is er inmiddels een brede werkgroep in het leven geroepen die alle aspecten van de Formule 1 nauwkeurig onder de loep neemt. In die groep is ook Haarlemmermeer vertegenwoordigd.

BESCHEIDEN De werkgroep wordt aangestuurd door Zandvoort, omdat er in die plaats nou eenmaal de Formule 1 wordt verreden. En juist daarover maakt D66 zich zorgen. Een toch zo bescheiden gemeente als Zandvoort zou de regierol beter kunnen overdragen aan de provincie. De fractie van GroenLinks was dat vorige week met D66 eens en steunde daarom haar motie.

Andere partijen waren veel kritischer. Sommige raadsleden vonden de D66-motie zelfs 'aanmatigend'. Volgens de critici kan de projectorganisatie die door heel veel partijen op touw is gezet de aankomende klus heus wel klaren.