• Maria Kroezen-Åkersten, geflankeerd door Dini en Jan Mans.

  Eigen foto
 • Kroezen-Åkersten in Zandvoort, kort voor het ongeluk.

  Eigen foto
 • Nu staat er een kunstwerk, 25 jaar geleden stond hier het huis van Jan en Dini Mans.

  Eigen foto
 • Kroezen-Åkersten wijst aan waar ze met haar auto te water kwam.

  Eigen foto

Zoektocht naar redders leidt na 25 jaar naar Rijsenhout

HAARLEMMERMEER Een kwarteeuw geleden was ze betrokken bij een ongeluk dat haar leven voor altijd veranderde. Deze week sloot Maria Kroezen-Åkersten enkele van haar redders in de armen. Een emotioneel moment voor zowel het toenmalige slachtoffer als de mensen die haar de helpende hand toestaken: Dini en Jan Mans. Nu heeft Kroezen-Åkersten nog maar één wens: de man vinden die haar uit haar onderlopende auto redde.

De dan 26-jarige Maria Kroezen-Åkersten vertrekt 4 februari 1994 rond 8.00 uur van haar huis in Hoofddorp richting haar werk in Rijsenhout. Onderweg gaat het mis. De van oorsprong Zweedse, die pas net een paar maanden in Nederland woont, raakt bij de kruising van de Bennebroekerweg en de Rijnlanderweg betrokken bij een ongeluk. Ze botst op een voorganger, slaat over de kop en eindigt in het water langs de weg. 

ONBEKENDE MAN Wonder boven wonder mankeert ze vrijwel niets, maar ze moet nog wel uit de vollopende auto, en dat wil maar niet lukken. Dan doemt aan de andere kant van de auto een tot op de dag van vandaag onbekende man op. Hij weet Kroezen-Åkersten uit de auto te krijgen en brengt haar naar het huis dat daar dan nog op de hoek staat. Daar komt ze weer bij zinnen. In alle hectiek verdwijnt haar redder, zonder dat zijn gegevens zijn genoteerd, uit beeld.

Inmiddels is het 25 jaar later, maar de in de tussentijd naar Drenthe verhuisde Kroezen-Åkersten heeft het ongeluk nooit los kunnen laten. Net als het feit dat ze haar redder nooit heeft kunnen bedanken. Om het hele verhaal voor eens en voor altijd af te kunnen sluiten, doet Kroezen-Åkersten een oproep: wie was die redder die haar die dag uit haar auto haalde? In een interview in het Witte Weekblad zegt ze eerder: "Het blijft maar knagen, al die jaren. Ik ben altijd blijven zoeken via Google, en heb een paar jaar geleden ook een oproep op Twitter gedaan, maar heb hem nooit gevonden."

OPGEPAKT Haar zoektocht wordt na het interview in het Witte Weekblad opgepakt door onder meer Vrouw.nl, Hart van Nederland en radioprogramma Adres Onbekend. Het leidt nog niet tot een hereniging met de man die haar uit de auto haalde, maar afgelopen week kon Kroezen-Åkersten wel die andere persoon in de armen sluiten die haar die dag hielp: Dini Mans, de vrouw die in het huis op de hoek woont. 

Het betreffende huis bestaat niet meer, Dini en haar man Jan Mans wonen tegenwoordig in Rijsenhout, het dorp waar Kroezen-Åkersten al die jaren geleden al naar toe op weg is. Maar de ontmoeting is er niet minder warm om. "Het voelde meteen goed, al toen ik Jan aan de lijn had in Adres Onbekend", laat Kroezen-Åkersten weten. "Het klikte meteen, voelde alsof we elkaar al jaren kenden. We gingen alleen even op de koffie, maar het duurde 3 uur en we hadden nog wel 3 uur kunnen blijven. We hebben het uiteraard over het ongeluk gehad, en ik herkende Dini meteen. Haar lach, haar ogen, haar stem, er was meteen herkenning."

DELEN Dat Kroezen-Åkersten nu voor het eerst in 25 jaar haar verhaal kon delen met iemand die er al dit tijd geleden bij was, voelt goed. "Het was echt een ontbrekend puzzelstuk, ook al was Jan niet de man die mij uit het water redde. Dit geeft mij al een rustig en tevreden gevoel." 

En nu blijft er dus nog maar één wens over: de onbekende man (ongeveer 50 jaar oud, met een klein baardje) bedanken die haar die dag uit de auto redde. Denk jij te weten wie dat is? Mail dan naar wwnieuwvennep@bdu.nl.