• Frans Tol

Ymere viert oplevering in Nieuwe Kom met champagne

NIEUW-VENNEP Het was feest in de Nieuwe Kom, vrijdagmiddag 9 november. Aanleiding was de oplevering van 104 nieuwe woningen die door woningbouwvereniging Ymere in de Jonkheer van de Pollstraat en de Doorbraak gebouwd zijn.

Er stond tussen de woningen een grote tent, er was muziek, er waren hapjes en drankjes en vooral veel blije gezichten. En natuurlijk waren er toespraken van wethouder Tom Horn en van Remco Pols, regiomanager van Ymere.

ENORM TEKORT PvdA-wethouder Horn benadrukte dat hij in deze tijd, waarin een enorm tekort is aan betaalbare huurwoningen, blij was met de oplevering van wat hij een architectonisch pareltje noemde. "Belangrijk is ook dat 64 van de 104 woningen betaalbare huurwoningen zijn in de sociale sector. Maar het helpt ook een boost te geven aan de ontwikkelingen van de Nieuwe Kom."

De zeer tevreden regiomanager Pols wees op de goede samenwerking tussen Ymere, de gemeente en het bouwbedrijf Thunissen. Daarna interviewde hij de wethouder en Viviane Regout, directeur portefeuillevernieuwing van Ymere.

VLEERMUIZEN Die laatste meldde dat zij al eerder had willen investeren in dit project op deze fantastische plek midden in het centrum. "Maar eerst was er een crisis, toen werd het project ook nog eens opgehouden omdat er vleermuizen woonden. Die moesten naar een andere plek geloodst worden. Dat is gelukt en nu kunnen ze weer terug. Het was wel een hele opgave deze woningen, die een dorpse uitstraling moesten hebben, betaalbaar te houden. En dat is met het ontwerp van de architect van Scala goed gelukt en omdat er zoveel hobbels overwonnen moesten worden, ben ik extra trots op ons team.’"

In een van die nieuwe woningen woont nu het echtpaar Joke Jansen-den Brader en Henk Jansen. Henk Jansen blijkt een Venneper die in de Gelevinkstraat is opgegroeid. "Wij hebben daar op nummer 52 gewoond totdat die woningen afgebroken werden. Dat was in 2001. Wij hebben daarna in een tijdelijke woning gewoond in de Ridderspoorstraat en hebben dus 17 jaar moeten wachten, maar kregen toch eerste keus. Leuk is dat ik als jongeman eventjes bij de firma Thunissen gewerkt heb. De firma dus die nu deze woningen gebouwd heeft."

AFGEBROKEN An en Ton Mulder woonden in een daggelderhuisje in Cruquius dat afgebroken moest worden. Ton: "Ik ben een beetje invalide en ben blij dat ik de auto in de tuin kan zetten. Het is een mooi huis maar we gaan wel van 300 naar zo’n 700 euro huur. Wij hadden daar kippen, geiten en varkens in de tuin. Dat gaat hier niet meer en An wil nu ook geen huisdieren meer. Ja, een man moet zich maar aanpassen."

Bart Maas van bouwbedrijf Thunissen meldde supertevreden te zijn. "Het was een leuk project en wij hebben goed met Ymere samengewerkt." Er werd nog gewezen op de twaalf leuke figuren die illustrator Levi Jacobs op de consoles onder de balkonnetjes van woningen in De Doorbraak gemaakt heeft. "Dat zijn keramieken beeldjes die ik gemaakt heb van gebakken klei. Ja, dat was een aparte opdracht. Die zijn wel leuk geworden."

Frans Tol