• Frans Tol

Woonbestemming d'Oude Molen | Restaurant sluit 22 februari

NIEUW-VENNEP Wie van plan is binnenkort weer eens in bar steakhouse d'Oude Molen in de Madeliefstraat te gaan eten, moet snel zijn, want het restaurant sluit donderdag 22 februari. Voor d'Oude Molen is inmiddels een bestemmingswijziging met woonbestemming aangevraagd.

In een emotioneel gesprek legt mede-eigenaresse Sylvia Scheltus-de Jong (44) uit waarom tot de verkoop van dit bijzondere pand besloten is en waarom er geen nieuwe opvolging komt in het uitstekend lopende restaurant. "Dat ik er mee wilde stoppen kwam gewoon omdat het voor mij niet langer mogelijk bleek om een goed lopend restaurant te runnen, de administratie van ons bedrijf te blijven doen en dan ook nog de zorgende moeder voor mijn vier kinderen en de gezellige vrouw voor mijn man te zijn."

"Voordat wij tot dit besluit kwamen heb ik er uitvoerige gesprekken met mijn familie, mijn vader Hans en mijn broers Hans en Marcel over gehad," vervolgt Sylvia. "Het is tenslotte met hotel De Beurs en De Rustende Jager een echt familiebedrijf. Ik heb al die jaren met veel plezier in de d'Oude Molen gewerkt, en wil daarom vooral alle vaste klanten bedanken voor hun trouw en gezelligheid."

De kinderen zijn inmiddels 16, 14, 10 en 7 jaar en Sylvia kreeg steeds meer het gevoel dat haar kinderen meer aandacht verdienden: "Het was te vaak samen een snelle hap eten en dan door naar het restaurant. Het runnen van een restaurant op hoog niveau kost veel tijd. Omdat goed te doen moest ik er voor de volle 100 procent voor gaan. Dat was niet meer mogelijk. Ik moest een keus maken en heb daarbij mijn gezin op de eerste plaats gezet." Dat het geen restaurant blijft, vindt volgens Sylvia zijn oorzaak in het feit dat haar broers zich vooral focussen op hun hotels en het organiseren van feesten en partijen.

DE RIJZENDE ZON De funderingen voor molen De Rijzende Zon en nog een tweede windkorenmolen werden al in 1857 gelegd. De molen kent een bewogen geschiedenis, die in 1855 begon met de Simon van Sprengen uit Noord-Waddinxveen, die op 20 bunder bouwgrond twee huizen laat bouwen en waarschijnlijk een gezamenlijke onderneming heeft met koopman/molenaar Johannes Zonneveld uit Sliedrecht. In 1857 verkoopt hij 16 bunder aan Jan Tensen die op een deel daarvan een achtkantige windkorenmolen wilde bouwen, en daarvoor al opdracht gaf aan metselaar Maarten van Daalen.

Tensen verkoopt echter dat perceel in 1858 aan houthandelaar Stephanus Piek uit Oudshoorn. De molen komt in 1858 klaar maar wordt in 1863 verkocht aan molenaar Dirk Bik uit Woubrugge. Van 1873 tot 1875 is Simon Tensen eigenaar van de molen die in 1880 in handen komt van Jacobus Dam. Die laat er een stoommolenmachine in bouwen. Van 1889 tot 1923 runt Gerrit Jongejans de molen die in 1935 wegens verwaarlozing tot stellinghoogte wordt afgebroken. Jongejans verkoopt in 1953 de onderbouw en het molenhuis aan Pieter Cornelis de Ruiter die in 1963 overlijdt. In 1970 wil de gemeente het pand gaan slopen. Die sloop wordt mede door de invloed van oud-burgemeester van Willigen uitgesteld. Daarna koopt Hans de Jong het pand in 1975 voor het symbolische bedrag van één gulden. Op 14 maart 1976 opent de Jong Bar-steakhouse d'Oude Molen, die dus na 22 februari 2018 bijna 43 jaar bestaan heeft.

2,5 TON Ja, het kan wel zijn dat mijn vader het pand voor maar één gulden kocht, maar om er iets van te kunnen maken heeft hij er in 1975 wel 2,5 ton guldens in moeten investeren. En dat was in die tijd een fors bedrag."

Sylvia benadrukt nu dat de halve molen in prima staat van onderhoud is: "Wij hebben in maart, toen die verkoop nog niet speelde, een deel van de kap vernieuwd en laten schilderen. En met de tuin erbij blijft het natuurlijk een prachtig stukje Nieuw-Vennep. Van eventuele sloop en grootsere bouwplannen is geen sprake. Wel duurt het wijzigen van een bestemmingsplan normaal minimaal zeven maanden."

BEDANKEN En nogmaals benadrukt de Jong dat zij vooral al haar vaste gasten wil bedanken: "In het restaurant moest het concept kloppen. Om dat voor elkaar te krijgen en houden moest ik er veel tijd in steken. Maar het huiselijke dat ik al die tijd aan onze gasten heb meegegeven, wil ik nu aan mijn gezin geven. Ik kijk er dus erg naar uit om dagelijks met mijn gezin gezellig te tafelen."

Tekst: Frans Tol