• Eigen foto

VVD, HAP, CDA en PvdA onderhandelen over coalitie

HAARLEMMERMEER Het lijkt er sterk op dat de VVD, HAP, het CDA en de PvdA de komende jaren de coalitie gaan vormen in Haarlemmermeer. De vier partijen zijn de afgelopen dagen in gesprek geweest over het vormen van een coalitie. 

Op basis van de verkiezingsuitslag van 21 november hebben VVD en HAP eerder besloten gezamenlijk het initiatief te nemen om een coalitie te bouwen voor de bestuursperiode tot maart 2022. De twee partijen vonden Henk Kuipers (VVD) bereid als (in)formateur dit proces mede vorm te geven.

GESPREKKEN Op vrijdag 23 november hebben oriënterende gesprekken plaatsgevonden met alle per januari 2019 gekozen fracties in de nieuwe gemeenteraad Haarlemmermeer. In de daaropvolgende week heeft vervolgens een aantal verdiepende gesprekken plaatsgehad.  

Op basis van deze gesprekken, programmatisch-inhoudelijke mogelijkheden en de gewenste bestuursstabiliteit willen VVD, HAP, CDA en PvdA gezamenlijk vorm gaan geven aan een coalitie met een werkbare meerderheid in de nieuwe gemeenteraad van Haarlemmermeer.

ADVIEZEN Deze combinatie van partijen ligt in lijn met vrijwel alle adviezen die vrijdag 23 november door de gekozen fracties werden gegeven. De VVD, HAP, CDA en PvdA zijn inmiddels gestart met gesprekken in het formatie-proces. Deze coalitie bezet in de nieuwe gemeenteraad 22 van de in totaal 39 zetels.