• Dick de Jong
  • Dick de Jong
  • Dick de Jong
  • Dick de Jong

Villa Octet geopend

NIEUW-VENNEP Villa Octet is zaterdag 11 mei door wethouder zorg & welzijn Mieke Booij, in het bijzijn van de trotse nieuwe bewoners, geopend. De feestelijke opening trok honderden bezoekers. Zangeres Trijntje Oosterhuis verzorgde een optreden.

Gezien het gegeven dat de directe omgeving namen hebben van componisten en muziektermen dekte de naam 'Octet' precies de lading van dit project. Een octet is een bijzonder muziekensemble van acht muziekinstrumenten of zangstemmen, of een daarvoor geschreven compositie. En voila, de nieuwe bewoners zijn ook met zijn achten en vormen samen een bijzondere leefgemeenschap, perfect dus.

Dit wooninitiatief is gewoon nodig, omdat het zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking niet gemakkelijk gaat, men heeft daar gewoon begeleiding bij nodig. De ouders hebben samen een stichting in het leven geroepen om het onderstaande te kunnen realiseren. Als ouders kun je die begeleiding niet eeuwig blijven geven, omdat je daar op een gegeven moment niet meer toe in staat bent. Maar om toch nog zelf invloed te kunnen hebben op de leefsituatie van hun kinderen wilden de ouders graag een kleinschalige, veilige woonvoorziening opzetten. Het uitgangspunt hierbij was een gewoon huis, in een gewone wijk! Met een passende vorm van begeleiding. Ria van de Hoef, initiatiefneemster van het eerste uur, is niet alleen trots op het bereikte resultaat maar het project heeft ook een hoop zorgen voor de toekomst weggenomen. Men is uitgegaan van een, voor zover mogelijk, homogene groep jong volwassenen, in de leeftijd tussen de ± 20 - 30 jaar. Er is een gemeenschappelijke ruimte, voor de gezelligheid van het samen wonen. Elke bewoner heeft ook zijn/haar eigen appartement om, net als "iedereen", een eigen woonplek te hebben. De zorg wordt ingekocht met de PGB's van de bewoners. De reden hiervoor is, dat de ouders zelf een keuze kunnen maken. En de begeleiding vindt plaats in overleg met de ouders en zal voor de bewoners zo veel mogelijk worden voortgezet zoals zij thuis gewend zijn. De begeleiding zal een sturende factor hebben om zoveel mogelijk groepsgevoel te stimuleren in een huiselijke, warme, gezellige sfeer. De opening werd feestelijk geopend in het bijzijn van veel vrienden, familie, kennissen en belangstellenden. Het werd een echt groot feest. Voorwaar een niet nieuw maar wel een buitengewoon geslaagd initiatief.

Dick de Jong