• Eng verkleden hoort bij Halloween in 'Griezelnes'.

    Frans Tol

Vijftiende editie van Spooktocht door 'Griezelnes'

ABBENES Her en der verspreid over het dorp Abbenes waren er zaterdagavond lichtjes en vuurkorven aangestoken, en hadden meerdere inwoners iets griezeligs bij hun woning bedacht. Duidelijk was dat de viering van Halloween voor veel inwoners gewoon een sociaal feest was waaraan veel plezier beleefd werd.

"Ja, het bedenken en begeleiden is voor de vele vrijwilligers net zo’n groot feest als het deelnemen eraan van de kinderen en volwassenen", zo erkent Erica van den Berg. In dorpshuis Het Praatpunt had zij het druk met het registreren en op pad helpen van de groepjes van telkens ongeveer tien personen. Want Halloween wordt in Abbenes gevierd met een griezelige spookspeurtocht.

KAMERMEISJE De groepjes kinderen die nog even moesten wachten voordat zij aan de speurtocht mochten beginnen, konden in het dorpshuis kijken naar een Disney-film. Bij de start legde de wanhopige hoteleigenaresse Monique Buitenhuis in een enge ruimte in het dorpshuis uit dat het kamermeisje van haar hotel Abbenes verdwenen was en dat er bovendien een schoen met bloed gevonden was. "Dat is voor mij dikke pech, want hierdoor heb ik al nieuwe gasten weg moeten sturen. Ik kan hier toch niet alles alleen doen?" Daarnaast bleek ook de kok van het hotel niet meer te vinden te zijn.

De opzet van de Halloween-speurtocht was dus in allerlei ruimtes van het hotel te gaan zoeken naar het verdwenen kamermeisje en de kok. Direct daarna moesten de deelnemers al langs het als een spinrag verpakte huis van Anneke en Wim den Butter. "Wij vinden het gewoon leuk mee te doen door de boel te versieren met een spin, spinnenweb, vuurkorf en lampjes."

TENT VOL ROOK De speurtocht voerde de brug over om in het boerenland te stuiten op een kamer die als liefdesnestje was ingericht. Maar die kamer was in een tent vol rook en enge hindernissen. Een volgende kamer bleek de kelder met wijnvaten en vleermuizen te zijn waar heks Andrea Amelung de scepter zwaaide. Als troost voor de schrik ontvingen de kinderen een pakje frisdrank.

Terug uit het boerenland konden de kinderen voor opnieuw een sticker bij Gerda Kroon en Norma Kat in de met veel lichtjes en pompoenen versierde zogenaamde lounge van het hotel een rebus oplossen. De oplossing daarvan bleek het woord 'liefde' te zijn.  

TROMMEL Er volgden nog meerdere enge kamers. Zo werden in een hotelkamer bij het clubhuis van SV Abbenes de deelnemers ontvangen door Dana Hakkesteegt, Henriëtte Koen, en Roy Montero. Zij mochten er op een trommel slaan om jager Dennis Geeling wakker te maken. Verderop liep hotelpiccolo Gerrit Gravesteijn in een wit pak wat klussen te doen. Hij wees op de hotelkamer waarin zijn 10-jarige eng opgemaakte dochter Maartje Gravesteijn en Eefje Kroon de deelnemers schrik aanjoegen ("Ja, de meesten schrikken toch wel echt").

Zij moesten ook onder de indruk raken van Olga Kat, die er als de boze mevrouw op zolder hoog verheven in een lang rood gewaad op hen neerkeek. Ten slotte werden kamermeisje Sofie Buitenhuis en kok Tamara Roest door de speurders gevonden. "Wij zijn echt verbaasd dat zoveel kinderen ons gevonden hebben want wij wilden alleen maar rustig in een romantisch hoekje zitten." En dan dat bloed. Kok Tamara: "Ach ik had gewoon per ongeluk in mijn vinger gesneden."

SCHRIKEFFECTEN Bij de volwassenen, die nadat de kinderen klaar waren op pad mochten, ging het er minder romantisch aan toe. Daar bleek het om de schrikeffecten te gaan. Daarom werden de deelnemers onder meer geconfronteerd met wegzakkende grond, een doodskist met enge effecten, een achtervolging met een kettingzaag, martelwerktuigen, een kerk waarin de deelnemers van de bank getrokken werden en een mijnenveld vol gewonde soldaten.

Frans Tol