• Tijdens de Kindervakantiedagen in Lisserbroek worden flink grote hutten gebouwd.

    Monique de Geus

Vijfdaags feest voor de jeugd

LISSERBROEK Lisserbroeker Wim Augustinus begon ooit, geholpen door vele vrijwilligers, met de huttenbouw in Lisserbroek. Doel was kinderen vermaken die niet op vakantie gingen. Het evenement bleek een schot in de roos en de KinderVakantieDagen vieren dit jaar daarom de veertigste verjaardag met een speciaal vijfdaags programma met als thema 'Feest'.

Veel is er in die 40 jaar veranderd, veel ook niet. De KinderVakantieDagen (KVD) zijn nog altijd bedoeld om kinderen te vermaken die eigenlijk niet op vakantie gaan. En centraal op het programma staat nog altijd de huttenbouw. De eerste edities vonden nog plaats op de ijsbaan in het dorp. Toen dat niet meer kon, verhuisde het evenement naar het terrein naast De Meerkoet. Toen daar huizen werden gebouwd, verplaatste het geheel zich naar het dorpsplein, de huidige locatie.

Dat de KVD nog altijd een populair evenement is in Lisserbroek, is af te lezen aan het aantal deelnemers. "De afgelopen jaren hebben we gemiddeld zo'n 400 kinderen mogen ontvangen", aldus de organisatie. Die worden begeleid door ruim veertig vrijwilligers. Daarbij is financiële hulp uiteraard onontbeerlijk. "We hebben heel veel steun aan onze vele sponsoren. Van kleine bedrijfjes of particulieren uit Lisserbroek tot grote bedrijven in de omliggende dorpen." Logisch dat de deelnemende kinderen daarom ook van binnen én buiten de dorpsgrenzen komen, van Lisse tot Nieuw-Vennep en zelfs Hoofddorp.

Om de veertigste editie extra feestelijk te maken, is het programma dit jaar met 2 dagen uitgebreid. Van 20 tot en met 24 augustus staat het plein 5 dagen lang in het teken van spelletjes, activiteiten en - uiteraard - hutten bouwen. "De maandag en dinsdag zullen wij invullen met leuke andere activiteiten dan het timmeren van hutten. Ook houden we donderdag 23 augustus een inloopmiddag voor oud-vrijwilligers en sponsoren." Zij zijn vanaf 15.30 uur welkom in De Meerkoet.

Kinderen ouder dan 8 jaar mogen blijven slapen in een zelf meegebrachte tent. Deelname kost 2,50 euro per kind per dag, leden van Koet Actief betalen 1 euro. De activiteiten op maandag en dinsdag zijn gratis, deelname aan alleen het avondprogramma kost 1 euro. Het gehele programma is te vinden via www.kindervakantiedagen.nl.