• Archief BDU

Gemeente zet in op 'slimme' verkeerslichten

HAARLEMMERMEER De gemeente gaat zich de komende jaren inzetten voor de toepassing van zogeheten slimme verkeerslichten. Dat staat in de mobiliteitsagenda die volgende maand in de gemeenteraad wordt besproken.

Slimme verkeerslichten zijn niet nieuw in Nederland. In de regio Utrecht worden ze al gebruikt op diverse locaties van de provinciale weg N201.

APP Met het nieuwe systeem kun je er met een speciale app voor zorgen dat een verkeerslicht op groen springt. Dat houdt in dat je over een flinke afstand een 'groene golf' krijgt. Dat is wel zo fijn voor een automobilist die wil doorrijden.

Vrachtwagens kunnen sinds afgelopen voorjaar ook gebruik maken van de slimme verkeerslichten. De vrachtwagen heeft via de boordcomputer contact met de aankomende verkeerslichten. Dan weet de installatie in elk geval dat er een vrachtauto aankomt.

FIETSERS Er wordt ook nagedacht over een app voor fietsers. Dat is echter wat lastiger te maken. Fietsers mogen nu eenmaal niet hun mobieltje gebruiken, maar knappe koppen denken na over een systeem waardoor ook fietsers straks veel vaker groen licht krijgen.

Frits Verhagen