• archief

'Verkeer dreigt vast te lopen in de regio'

HOOFDDORP Als er niet snel maatregelen worden genomen, loopt het totale verkeer aan alle kanten vast in de regio. Dat zei wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer maandagavond tijdens een politiek café van zijn eigen VVD in Papa's Beach House in Hoofddorp.

Reneman hield zijn gehoor voor dat de VVD zich als 'vroem-vroem' partij van de auto niet blind moet staren op alleen maar meer asfalt. Want ook het openbaar vervoer en het fietsverkeer groeien volgens de wethouder als kool. Die sectoren moeten dus ook gefaciliteerd, zoals dat zo mooi heet.

Zo zei Reneman dat het openbaar vervoer sinds de start van de nieuwe dienstregeling eind vorig jaar met 10 procent is toegenomen. Dat blijkt uit de jongste cijfers. De wethouder, die ook portefeuillehouder is in de Vervoerregio van de Stadsregio Amsterdam, hield daarom een warm pleidooi om de metro van Amsterdam uit te breiden in alle windrichtingen, om te beginnen naar Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

VVD'ers moeten ook ophouden om fietsen als linkse hobby te beschouwen voor geiten-wollen-sokken-types en bakfietsgezinnen, zo stelde Derk Reneman. "De fiets is bezig met een opmars," zo zei hij. Daarom dienen er volgens hem ook goede nieuwe fietsverbindingen te komen.

De politieke bijeenkomst ging vooral over de bereikbaarheid van de regio, tegenwoordig mobiliteit geheten. De meningen waren verdeeld over de vraag of je rekeningrijden of beprijzing zou moeten invoeren. Sommigen vonden dat helemaal niet zo'n slecht idee onder voorwaarde dat de autobelasting drastisch wordt verlaagd.

Voorzitter Dick Hulsebosch van Ondernemend Hoofddorp was veel minder enthousiast. Volgens hem moet je automobilisten niet straffen die onderweg zijn naar hun werk. "Je moet juist iets verzinnen dat positief is."

Oud-wethouder Arthur van Dijk, sinds bijna vijf jaar voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, bracht naar voren dat er veel verandert in de transportsector. De nieuwste aanwist is het bezorgen van pakketjes via Facebook. Van Dijk maakte van de gelegenheid gebruik door te melden dat busjes in woonwijken heus niet allemaal pakjes bezorgers zijn. Volgens hem zijn het in veel gevallen zzp'ers in de bouw die tegenwoordig allemaal met hun eigen bus komen.

Twee vervoersdeskundigen deden een oproep aan de politiek om radicale keuzes te maken om het verkeer beheersbaar te houden. "De politiek moet lef hebben." VVD-Kamerlid Sven Koopmans plaatste daar een nuance bij. Duidelijke keuzes zijn volgens hem prima, maar dat mag er niet toe leiden dat de botte bijl wordt gehanteerd als er besluiten moeten worden genomen.