• Als het hondje slaapt gaat Dewi haar klaar maken voor de operatie.

    Eigen foto

Vennepse loopt stage in Suriname tijdens sterilisatieproject

NIEUW-VENNEP Dewi Hoogervorst (20) uit Nieuw-Vennep is alweer helemaal gewend aan het Nederlandse klimaat. Twee weken geleden kwam ze terug uit Suriname waar ze als dierenartsassistente in opleiding goed werk deed tijdens het jaarlijkse grote sterilisatieproject voor honden en katten.

De Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname wil met het project de honden- en kattenpopulatie in Suriname in toom proberen te houden en werkt daarbij samen met de Surinaamse Dierenbescherming. Twee weken lang worden er zoveel mogelijk zwerfdieren en dieren van eigenaren geopereerd. Behalve een vijftal dierenartsen en een aantal ervaren krachten vraagt de stichting elk jaar ook aan leerlingen van de Wellant Colleges Aalsmeer, Hoofddorp, Dordrecht en Houten of ze mee willen gaan als stagiaires. Dit jaar was Hoogervorst ook van de partij. Ze zit in het derde jaar van de opleiding voor Paraveterinair aan het Wellant College Aalsmeer.

VERSNELLEN Hoogervorst wilde eigenlijk vorig jaar al graag mee naar Suriname. "Maar omdat ik mijn opleiding wilde versnellen heb ik ervoor gekozen het voorbij te laten gaan. Toen de school besloot dat deze opleiding bij hun toch niet versneld kon worden, dacht ik gelijk 'oké, maar dan wil ik dit jaar echt naar Suriname voor het jaarlijkse grote sterilisatieproject'."

Ze was heel benieuwd naar het leven van de honden en katten in Suriname en of dat veel scheelt met Nederland. Maar ook wilde ze ervaring opdoen als assistente. "Die kan je weer aan je lijstje toevoegen en naar mijn idee kan je er alleen maar beter van worden."

HARD WERKEN Tijdens het project was het hard werken in het dierenasiel van Paramaribo. De dieren werden klaar gemaakt voor de operatie en daarna was Hoogervorst druk met de nazorg. Het resultaat was er ook naar: 370 honden en 96 katten werden gesteriliseerd. Ze heeft er veel van geleerd. "Ik had als assistente meer verantwoordelijkheid dan normaal. Ik mocht de narcoseprikken geven aan de honden en katten. Dit vond ik vooral heel leuk omdat je dan het hele proces naar mijn idee bewuster meemaakt. Ook heb ik leren hechten, dat vond ik spannend, leuk en erg leerzaam!"

En het land? "Ik had Suriname wel wat gevaarlijker ingeschat. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, maar ik zocht het dan ook niet op om door 's avonds in mijn eentje op straat te lopen. De honden en katten waren precies zoals ik me had voorgesteld. Ze eten daar alles wat op straat ligt en ze lopen tussen de rijdende auto's door. De honden in Suriname lijken een beetje op de katten in Nederland."

VRIENDINNEN Hoogervorst besloot aansluitend nog een weekje het land te gaan bekijken met een clubje nieuwe vriendinnen. "Die laatste week was zo ontzettend leuk, volop genoten van het mooie weer en het mooie land. Toen die laatste week er bijna op zat was ik blij omdat ik weer naar huis ging maar ook vond ik het jammer want wanneer zie ik die meiden weer? Iedereen is ontzettend druk met zijn studie, maar we hebben nog steeds contact."

En volgend jaar? "Ik zou het zeker nog een keer willen doen, eerst maar weer even geld sparen."

Monique Sons