• De apothekers Claus van der Jagt en Arjan Hoekstra leggen uit dat zij al begonnen zijn hun bezoekers te informeren.

    Frans Tol

Vennepse apotheken hervormen: De Pionier sluit per 1 juni

NIEUW-VENNEP Apotheek de Kind in het dokter van Haeringenplantsoen, apotheek Getsewoud, apotheek de Pionier en de apotheek van Rijsenhout vormen samen één bedrijf: de Nieuw-Vennepse Apotheken. Dit bedrijf staat onder leiding van de apothekers Lucien de Kind, Wilma Vierling, Claus van der Jagt en Arjan Hoekstra, die helemaal willen blijven werken volgens de eisen en ontwikkelingen van deze tijd. Zij hebben hun filialen eens goed doorgelicht en zijn tot verrassende conclusies gekomen: "Wij hebben besloten om apotheek de Pionier te sluiten, de apotheek in het winkelcentrum van Getsewoud te renoveren en apotheek de Kind in 2019 te verhuizen naar het nieuwe gezondheidscentrum dat nu gebouwd wordt in de Doorbraak."

Frans Tol

Apotheek De Pionier zal al vanaf 1 juni gesloten zijn. De apothekers Claus van der Jagt en Arjan Hoekstra leggen uit dat zij al begonnen zijn hun bezoekers daarover te informeren. En dat zij de informatie daarover de komende periode nog gaan opvoeren. Apotheek De Pionier beschikt over een flink magazijn van waaruit een robot de te leveren producten verzamelt, etiketteert en klaarmaakt voor levering: "Deze robot gaan wij echter niet meenemen. Er komt een nieuw systeem."

Dat sluiten van apotheek de Pionier heeft meerdere oorzaken: "Wij hadden erop gerekend dat de inwoners van Getsewoud-Noord veel meer gebruik zouden gaan maken van deze apotheek omdat die tegen Getsewoud-Noord aanligt. Dat deden zij niet: 80% van die bewoners koos voor apotheek Getsewoud en maar 20% voor de Pionier. Bovendien hebben de hier gevestigde huisartsen Kees de Ruijter, Frank Slabbekoorn, Bas Berendsen en Daniëlle Hertog meer ruimte nodig. De huisartsen onderzoeken of zij de ruimte kunnen overnemen. Daarnaast wilden wij moderniseren. Dat kan in de apotheek in het nieuwe gezondheidscentrum: die wordt groter, mooier en moderner." In de publieksruimte van apotheek Getsewoud zal na de zomer een verbouwing plaatsvinden om de grotere toeloop te kunnen opvangen en de privacy te verbeteren: "De hinder daarvan zal echter minimaal zijn. Ons grote team van assistentes staat dagelijks voor iedereen klaar."

Apotheek de Kind bestaat volgend jaar 45 jaar. De deur van deze apotheek ging 1 april 1974 open. Het gebied waarin toentertijd de apotheek opereerde strekte zich uit over Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Abbenes en 't Kabel. Daar werkten vijf huisartsen op een populatie van 7.000 inwoners.

De apotheek startte met zes assistentes en een bezorger van geneesmiddelen voor de buitengebieden. In het jaar 2000 was er verbouwing voor vernieuwingen en werden er twee artsenpraktijken aangebouwd.