• Bart Breedveld voert elke avond z´n vissen algjes, gedroogde garnaaltjes en ander voer.

    Geertje Bos
  • Twee mooie 'dokters' in het zoutwateraquarium.

    Geertje Bos

Venneper Bart Breedveld trots op zoutwateraquarium

NIEUW-VENNEP Een gave, mooie hobby. Het zijn de woorden van Bart Breedveld over zijn zoutwateraquarium. Minstens een uur per dag maakt hij er voor vrij. Hij heeft er 'bloed, zweet en tranen' voor over. Plus een klein fortuin.

Geertje Bos

In de zeewaterbak van Bart Breedveld, met een prachtig tropisch decor van koraal, zwemmen diverse dokters rond. "Kijk, die grote paarse is er een en die gele ook. De zebrasoma xanthurum en de zebrasoma flavascens." Latijnse namen horen erbij, net als in de plantkunde. Dan weet iedereen over de hele wereld over welke soort je het hebt. Maar waarom in het Nederlands ‘dokter’? "Dat zit ‘m in de staart. Daar bevindt zich een scherp mesje dat functioneert als verdedigingsmiddel. Het lijkt op een scalpel. Vandaar."

De doktersvissen (uit de orde van de baarsachtigen) worden gezien als de pareltjes in het zeeaquarium. Leuk om te weten. En er is nog zoveel meer te vertellen. Breedveld, werkzaam als lasser bij Grimach Metaal in Nieuw-Vennep, heeft zich er op deze morgen speciaal voor vrijgemaakt. Hij waarschuwt. "Wij aquarianen kunnen er vijf kwartier in een uur over praten." Tijdens dat gesprek worden de bewoners langzaam ‘wakker’. Drie lampen boven de bak zijn afgesteld op het dag- en nachtritme.

VAN HUIS UIT De liefde voor het aquarium krijgt Breedveld, in 1987 geboren in Tiel, van huis uit mee. Hij is de oudste in het gezin van vader Bram en moeder Sytske, met nog twee broers. Breedveld brengt zijn jeugd door in Montfoort en verhuist op zijn 14de naar Nieuw-Vennep. Hij is 21 jaar oud als hij op zichzelf gaat wonen.

Voor de oplettende lezers is Breedveld geen onbekend gezicht. We kunnen hem hier kennen door zijn deelname aan het paalzitten indertijd op het terras van de Bolle Olifant, waarmee hij geld ophaalde voor De Boshoeve. Sinds kort is hij te vinden in de Kerkstraat, samen met vriendin Ilse Wieringa. Zij deelt de liefde voor de tropische vissen. "Dat is wel zo prettig", merkt hij op. “Want bij mij moet bijna alles ervoor wijken.”
Zoals veel kinderen begint hij met een zoetwaterbak waarin guppies en 'black mollies' vrolijk rondzwemmen, tot ze er de brui aangeven. Zout water is iets van de laatste jaren, ook al omdat het een vrij kostbare liefhebberij betreft. Voor de ‘paarse dokter’ betaal je bijvoorbeeld 140 euro. Bovendien moet ook voor het koraal de nodige euro’s worden neergeteld. In de bak van Breedveld is het meeste afkomstig uit Indonesisch rif.

MACHINEKAMER De vissen van Breedveld, negen in getal, zwemmen in een aquarium van 400 liter met het zuiverste, tropische water, van 25 graden. Eronder staat een bak gevuld met alle apparatuur die nodig is voor de juiste conditie, de ‘machinekamer’. “Aan de ene kant moet het vuil eruit, aan de andere kant voeg je bouwstoffen toe. Je bent eigenlijk continu aan het sturen om de waterwaarde op orde te houden. Het belangrijkste is geduld hebben, niet te snel willen. Wat dat betreft is het een lastige hobby, er kan nogal wat misgaan. Maar dat is juist ook het interessante.”

De huidige opstelling gaat binnenkort veranderen. De bedoeling is een opening te maken in de muur die de verbinding vormt met de schuur, ter grootte van de aquariumwand, zodat je dan nog alleen de vissen ziet. Een soort levend schilderij, waarnaar je uren kunt kijken.

KENNERSOGEN Breedveld vindt het prettig de hobby met anderen te kunnen delen. “Een paar extra kennersogen zijn altijd welkom. Je bent gauw onzeker, doe ik het wel goed?” Hij haalt zijn informatie bij de Utrechtse vereniging Cerianthus en Aquaasan Corals in Boesingheliede. Maakt ook deel uit van een groepje met acht liefhebbers die elkaar om de maand spreken, maar hij zoekt nog naar zielsverwanten in de buurt.

Ondertussen is vader Bram zijn grootste fan. Als zoonlief op vakantie is, vertrouwt deze hem de bak met inhoud toe, maar wel met een lijst vol aanwijzingen. “En als er toch iets mis gaat, ben ik meteen terug.”

Meer weten over deze bijzondere hobby? Bart Breedveld kan er alles over vertellen. Mail hiervoor naar bartbreedveld.bb@gmail.com.