• Ria Meuleman

Vele smaken kleuren tentoonstelling

Ria Meuleman

NIEUW-VENNEP Vele smaken kleuren de tentoonstelling van schildersgroep Het Kleurenpalet in gebouw De Rank. Het thema 'Verschillende smaken vanuit het hart' is in verrassende vormen en kleuren uitgebeeld.

Het thema werd afgelopen zondag toepasselijk verweven met het thema van de startzondag van de Protestantse Gemeente (Vele smaken (g)één kerk?). Na de inrichting van de tentoonstelling, vorige week vrijdag, vertelden de exposanten elkaar over hun werken en hoe meerderen hebben geworsteld met het thema. Een regelrechte uitdaging, die geleid heeft tot een verzameling prachtige doeken vol symboliek. Waarbij vanuit het hart is gewerkt en waar harten, natuur en vrije expressie centraal staan, al dan niet uit religieus oogpunt.

VEELKLEURIGHEID De veelkleurigheid spat eraf, zoals van een schitterend kerkraam van Tilly Kortenoeven. In de diverse glas in lood motieven worden symbolen van allerlei religies verbonden met bovenin een vredesduif. Ben Abma vertelde dat hij volkomen intuïtief heeft geschilderd, wat heeft geleid tot een sereen doek vol gevoelige kleuren, waar eenieder zijn eigen ding in kan ontdekken. Nees de Vos poseerde het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in een hart, waarmee hij wil zeggen dat zijn hart in Haarlemmermeer ligt.

Op een deel van een stoffen wereldkaart beeldde Miriam Dekker figuren, een boom en vogels uit in contrasterend zwart. Enigszins onheilspellend. 'Onzekerheid, wat hangt er boven ons hoofd?' Bij diverse doeken staat uitleg voor de bezoekers, die tijdens de openingsuren van De Rank de boeiende expositie tot begin november kunnen bewonderen.