• Eigen foto

Twaalf partijen dingen naar 39 raadszetels

HOOFDDORP Aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer doen op 21 november twaalf partijen mee. Het centraal stembureau heeft de lijst met deelnemende partijen vorige week vastgesteld.

De kiezers in Haarlemmermeer én in Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen kiezen uit zes landelijke en zes lokale partijen. Bij de grootste partij in Haarlemmermeer, de VVD, is Jurgen Nobel voor de eerste keer lijsttrekker. Hij werd eerder dit jaar gekozen tot Politicus van het Jaar en hoopt nu met zijn partij ook een echte verkiezing te winnen.

Bij het CDA is Mariëtte Sedee opnieuw lijsttrekker en de PvdA schuift het ervaren raadslid Mieke Booij als lijsttrekker naar voren. Bij D66 voert huidig fractievoorzitter Joost Koomen de lijst aan. De leden van GroenLinks hebben de kersverse fractievoorzitter Maaike Ballieux tot lijsttrekker gekozen. De lijst van de ChristenUnie-SGP wordt aangevoerd door Koos de Vries, nu nog fractie-assistent van deze combinatie.

Het aantal van twaalf deelnemende partijen is er eentje minder dan nu in de gemeenteraad van Haarlemmermeer zitten. Dat komt onder meer doordat het Onafhankelijk Liberaal van Kees van der Linden het na deze raadsperiode voor gezien houdt. Ook Anneke van der Veer keert niet terug.

Bij de lokale partijen die wel meedoen, zijn vooral vertrouwde lijsttrekkers te vinden. Zo wordt de lijst van coalitiepartij HAP opnieuw aangevoerd door Marjolein Steffens-van de Water, al vele jaren actief voor de HAP. De kandidatenlijst van Forza! Haarlemmermeer wordt weer aangevoerd door Paul Meijer. Vier jaar geleden behaalde zijn partij vier zetels.

Hans Spijker is weer lijsttrekker van Een Haarlemmermeer en Rinus Beusenberg staat op nummer 1 bij Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH). Anneke van der Helm is de vertrouwde lijsttrekker bij de CDVP. De enige nieuwkomer op 21 november is Gezond Haarlemmermeer met lijsttrekker Kasper Sulmann uit Hoofddorp.