• Voetbalfans Abbenes in dorpshuis.

    Ria Meuleman

Trots op Oranje overheerst in Abbenes

ABBENES Zeker vijftig bezoekers kijken zondag in dorpshuis het Praatpunt op een groot scherm naar de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen tijdens de WK finale vrouwenvoetbal in Lyon. De verwachtingen voor de wedstrijd tegen de regerend wereldkampioen USA zijn hoog gespannen, maar men is wel reëel. "Natuurlijk hopen we op winst, maar deze finaleplaats is al geweldig." De teleurstelling over het verlies is van korte duur. "We zijn trots op onze leeuwinnen".

Over en weer gaan de aanvallen tussen Nederland en de USA. Na de eerste spannende fase komt na het eerste kwartier al iets van opluchting in de zaal. Oranje staat nog op 0-0 en dat blijft zo de eerste helft dankzij de geweldige keepende Sari van Veenendaal. Toch worden de kansen voor Nederland wisselend ingezien, zo fiftyfifty. "USA is zo sterk, zoals ze van de week al speelden! Maar Oranje bijt van zich af."

GOEDE AFLOOP De sfeer in het dorpshuis is prima. De hoop op een goede afloop blijft aanwezig, maar de penalty die in de 60ste minuut Nederland op een 0-1 achterstand zet, levert een flinke kater op. "Dit klopt niet. De VAR heeft het niet goed gezien." 

De zaal is verontwaardigd en het wordt stil. Met de 0-2 loopt Oranje een flinke tik op, maar het is niet geknakt, strijdt dapper verder en geeft alles tegen het team dat in de slotfase duidelijke de betere is. Sommige vinden, dat de scheidsrechter van Amerika veel meer tolereert dan van Nederland. De hoop dat dorpsgenoot Renate Jansen weer mag invallen is eigenlijk al verdwenen. Het eindsignaal klinkt als een verlossing. De aanwezigen klappen luid voor Nederland. Ze hebben bewondering voor het team: "Met 0-2 komen we er goed vanaf. Dit is een geweldige prestatie! Nederland hoort nu bij de grote voetballanden en gaat in 2020 naar de Olympische spelen."

EREHAAG De aanhang van Jansen in Lyon vertelt dat de stemming in het stadion prima was. "De Amerikanen waren in de meerderheid", laat Ria Baars weten. "We wensten elkaar een goede wedstrijd. Tekenend voor de sfeer. Bij de ruststand van 0-0 ga je toch hopen op een overwinning, maar de penalty tegen was een enorme domper. De Oranjefans bleven de leeuwinnen aanmoedigen. Oranje had goed tegenstand gegeven en de spelers mogen trots zijn op de uitslag, tweede van de wereld en dat voor zo'n klein landje! De koning met zijn dochters heeft de leeuwinnen in de kleedkamer opgezocht en hij zei dat ze trots op zichzelf kunnen zijn. Daarna zijn de speelsters met de Koninklijke familie op de foto gegaan. 's Avonds was er voor de leeuwinnen nog een ontvangst met familie, die met elkaar een erehaag vormden voor de zilveren medaille winnaars."

Jansen zelf is tevreden. "Zilver is geen schande. Je hoopt op meer, maar helaas zat het er nu niet in. We zijn trots en hebben gevochten als leeuwinnen."

Ria Meuleman