• Hooivorkhangen tijdens de Trekkertrek.

    Frans Tol

Trekkertrek loopt al jaren als een trein

NIEUW-VENNEP Een stralende dag vol vrolijke bezoekers, de Trekkertrek was zaterdag 26 mei wederom geslaagd. Er moet voor zo'n evenement uiteraard niet alleen op de dag zelf maar ook op de daaraan voorafgaande dagen heel wat werk verricht worden om de baan in optimale conditie te krijgen en houden. Daar zijn dus ook heel wat vrijwilligers voor nodig.

Frans Tol

Maar volgens hoofdcoördinator Paul Munsterman liep het zaterdag opnieuw als een trein. "Vergeet niet, wij hebben hier al vanaf 1995 ervaring in kunnen opdoen." Toch gaf hij aan dat er dit jaar meer voorbereiding voor een goede baan nodig was dan voorheen. "Dat komt mede omdat de veiligheidseisen steeds strenger worden."

Ondanks - of misschien juist dankzij - het mooie weer waren er zaterdag meer bezoekers naar dit opnieuw gratis toegankelijke evenement gekomen dan vorig jaar. Dat bezoekers niet hoefden te betalen, kwam dankzij de talrijke sponsors en de hoofdsponsors Mechanisatie Haarlemmermeer b.v., Mechanisatiebedrijf de Jong, Gebr. Heemskerk, Fa. Groenewoud en Voets. En belangrijk ook op zo'n dag: een welwillende sponsor als Profile Tyrecenter ABO, omdat daar de noodzakelijke spanning op de banden geregeld kon worden.

Die vele bezoekers konden ook weer gebruik maken van de door de familie Van Zanten gesponsorde tribune. Halverwege de middag meldt John van Zanten dat hij een tevreden mens is. "Dankzij het mooie weer, de vele bezoekers en de goede resultaten van onze trekkers." Of die resultaten ook aan het eind van de dag nog zo goed waren om daarvoor in de prijzen te vallen, werd in de avond tijdens een groot feest aan alle deelnemers bekendgemaakt in zijn evenementenhal.

Wel was er wat commentaar vanuit de EHBO-post. "Wij hebben alleen wat pleisters hoeven plakken, maar wel wat ouders gewaarschuwd dat zij op zo'n zonnige dag voor bescherming tegen de zon voor hun grut moeten zorgen. Petten of mutsjes op dus en goed insmeren." Voor het commentaar bij de wedstrijd zorgden Dirk Molenaar en, wandelend tussen publiek en deelnemers, Jan Schrama. Schrama meldde dat Sanny Jo met een recordtijd van 6 minuten en 50 seconden de waarschijnlijke winnares zou worden van het hooivorkhangen.

Ook PvdA-politicus Bert den Elzen was aanwezig, en bleek een liefhebber van de sport. Ook bij een vergelijkbaar evenement in Koudekerk aan den Rijn - waar de AJK, de organisator van de Trekkertrek in Nieuw-Vennep nauwe banden mee onderhoudt - gaat hij al jaren kijken. Den Elzen ging als raadslid nog even in op de kwestie rond al dan niet vervuilde grond die vanuit Amsterdam in Park21 op de voormalige landerijen van Molenaar zal worden gestort (zie hieronder). Volgens de PvdA'er is die grond beslist niet vervuild. 'Hoogstens licht verontreinigd. En daar komt 50 centimeter schone grond overheen.'

Bij zijn fraaie vrachtwagen stond een glunderende Dick Nijssen te praten met Willem Boterbloem uit Hillegom, eveneens eigenaar van een fraaie vrachtwagen. "Tot nu hebben wij de eindstreep steeds gehaald. Daar gaan dus straks blokken aan de sleepwagens bijkomen om tot een winnaar te komen. Vorig jaar was ik eerste, maar dat scheelde maar erg weinig." Daaruit bleek duidelijk dat de deelnemers van Trekkertrek een hevige strijd leveren, maar dat het er onderling gemoedelijk aan toe gaat. Een prachtig evenement dus, dat ook na 23 jaar behouden moet blijven.