• Redactie

'Tekenen voor vlieglawaai slechts bewustwording'

HOOFDDORP Dat kopers van nieuwe huizen volgend jaar in geluidgehinderde gebieden een koopcontract tekenen waarin ze duidelijk wordt gemaakt dat er spake is van vlieglawaai is slechts bewustwording. Dat zei wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken donderdag tijdens de raadsvergadering op mondelinge vragen van fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks.

Mulder stelde de vragen naar aanleiding van het recente bericht dat toekomstige omwonenden van Schiphol vanaf volgend jaar de mond worden gesnoerd als ze over vlieglawaai willen klagen. Daarvoor zouden ze dan in hun koopcontract hebben getekend. Ook GroenLinks in de Tweede Kamer heeft daar vragen over gesteld. Nicole Mulder wilde onder meer weten of ook de gemeente voor deze aanpak heeft gekozen.

Wethouder Elzakalai zei daarop dat het bouwen in zogeheten LIB-zones uitsluitend een zaak is van de staatssecretaris die over Schiphol gaat, in het vorige kabinet was dat Sharon Dijksma (PvdA). Ze heeft alle partijen wel om advies gevraagd hoe ze de kwestie over het bouwen rond Schiphol het beste kan aanpakken.

Eén van de maatregelen is dus een passage in het koopcontract opnemen dat er vliegtuigen over de bouwlocaties vliegen. Wethouder Elzakalai herhaalde donderdag wat hij al eerder in de media heeft gezegd. Het kan niet zo zijn dat bewoners hun recht om te klagen over vliegtuigen opgeven als ze straks een handtekening plaatsen, aldus de wethouder.

Nicole Mulder was niet helemaal tevreden met de antwoorden van de wethouder. Zij vroeg zich af of bewoners straks nog wel hun recht kunnen halen als de vliegroutes boven Schiphol wijzigen of er sprake is van een enorme toename van het vliegtverkeer.

Andere partijen hadden totaal geen moeite met de nieuwe regeling. Volgens de meeste fracties is het goed bewoners er nog eens op te wijzen dat ze in een gebied gaan wonen waar geregeld vliegtuigen over komen. Fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP vond die mededeling overigens wel wat overtrokken. "Het is hetzelfde dat je iemand erop wijst dat je een kat niet in de magnetron moet stoppen om op te drogen."