• Johan Dekker eigenaar van de Coop in Rijsenhout.

    Jur Engelchor

Supermarkt in Rijsenhout biedt veel extra's

RIJSENHOUT Veel winkels zijn er niet meer in Rijsenhout, maar gelukkig is er nog wel een supermarkt.

Sinds 1993 is Johan Dekker eigenaar van de Coop. Hoe houdt hij zijn bedrijf bloeiend? Dekker: "We bieden een zo compleet mogelijk assortiment en veel extra's. Zodat inwoners voor hun dagelijkse boodschappen het dorp niet uit hoeven."

De grootvader en vader van Dekker begonnen de winkel in de jaren '60. Zij verkochten de zaak op een gegeven moment, maar Dekker kocht hem in 1993 weer terug. Want het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. "Vanaf mijn 13e werkte ik er al als hulpje in het magazijn", vertelt hij. De supermarkt is een van de weinige winkels die er nog zijn in Rijsenhout (ruim 4000 inwoners). Verder telt het dorp een bakker, een snackbar, een kapper, een winkel voor duik- en hengelsport en een zaak die tuingereedschap en grasmaaiers verkoopt.

De gemeente Haarlemmermeer gaat haar beleid voor commerciële voorzieningen (zeg maar winkels en horeca) actualiseren. Zij is daarvoor in gesprek met ondernemers. Een van de dingen die de gemeente wil weten is hoe zij erin slagen succesvol te blijven. Voor Dekker is dat duidelijk. "Wij vernieuwen de winkel regelmatig zodat die up-to-date blijft en er aantrekkelijk uitziet. En natuurlijk zorgen we voor een goed en zo volledig mogelijk assortiment. Dorpsbewoners kunnen voor heel veel zaken bij ons terecht." De supermarkt is eigenlijk een klein winkelcentrum in één winkel: met een drogisterij en een slijterij, maar ook een stomerij, een postagentschap en een pinautomaat.

PASSANTEN Van de 'loop' hoeft de winkel het niet te hebben, maar de Ringvaart biedt wel mogelijkheden. Passanten die met hun bootje langsvaren vormen een potentiële klantengroep. "We hebben een eigen steiger in de Ringvaart. Mensen die 's zomers met een bootje de Westeinderplassen opgaan en bijvoorbeeld willen gaan barbecueën, kunnen bij ons boodschappen doen."

DORPSLEVEN Maar het belangrijkste zijn en blijven de vaste klanten uit het dorp. "We zijn verweven met het dorpsleven. Bijna iedereen komt bij ons en via sponsoring ondersteunen wij dorpsactiviteiten en verenigingen." Tot nu toe groeit de omzet ieder jaar nog. "Voor de toekomst zie ik het ook zonnig in. Maar ik realiseer me dat de wereld verandert en dat de rol van de supermarkt ook anders zal worden. Voor alle supermarkten in Nederland en dus ook voor ons reden om hier scherp naar te kijken en ons tijdig aan te passen."

WONINGEN Belangrijk is dat Rijsenhout zich positief kan blijven ontwikkelen, zegt Dekker. "We zijn heel blij dat binnenkort naast ons, op het Centurionterrein, gebouwd gaat worden. Maar er zijn veel meer woningen nodig om jonge gezinnen hier een toekomst te bieden. Ook vragen wij een actieve rol van woningbouwvereniging Ymere om de woningen en bewoning van hun huizen op peil te houden. Hier ligt ook een rol voor de gemeente: zorg dat het dorp leefbaar blijft. Samen kunnen we zorgen voor een levendig en bloeiend Rijsenhout, waar ook een supermarkt goed kan blijven gedijen."

WERKSESSIE Voor de actualisering van haar beleid voor commerciële voorzieningen is de gemeente in gesprek met ondernemers, ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren en dorps- en wijkraden. Woensdagavond 22 mei staat een werksessie gepland en maandag 1 juli is er een inloopdag. Voor aanmelden, vragen of opmerkingen: commerciele.voorzieningen@haarlemmermeer.nl.