• De kruising van de Bennebroekerweg en de Rijnlanderweg zoals deze er tegenwoordig bij ligt.

    Google Maps

Slachtoffer ongeval bij Nieuw-Vennep uit 1994 zoekt redder

NIEUW-VENNEP Wie helpt Maria Kroezen-Åkersten bij het vinden van de man die haar in 1994 uit haar autowrak redde na een ongeluk op de Bennebroekerweg? De voormalig inwoner van Hoofddorp hoopt haar reddende engel nu, 25 jaar later, alsnog te kunnen bedanken.

Het is koud, regenachtig en nog donker als Kroezen-Åkersten, dan 26, op 4 februari 1994 rond 8.00 uur van haar huis in Hoofddorp richting haar werk in Rijsenhout vertrekt. Het zou een rit worden die haar leven voor altijd zou veranderen.

FORD FIESTA De geboren Zweedse, die dan pas een paar maanden in Nederland woont, heeft haast. “Ik reed in mijn kleine blauwe Ford Fiesta richting de stoplichten op de kruising van de Bennebroekerweg en de Rijnlanderweg. Het was groen, en ik gaf een beetje gas bij.” 

Tot haar grote schrik springt het verkeerslicht op oranje en remt haar voorganger af. “Ik wilde er aan de linkerkant voorbij en hoopte maar dat er geen vrachtverkeer aankwam.” Maar dat lukt al niet meer. Kroezen-Åkersten raakt de auto voor haar, slaat over de kop en komt uiteindelijk in de sloot langs de weg tot stilstand.

360 GRADEN Kroezen-Åkersten heeft - zo blijkt achteraf - een black-out, maar hoort van getuigen dat haar auto een draai van 360 graden heeft gemaakt. “Mijn lichte autootje was mijn redding. Anders was ik wellicht ondersteboven in het water terecht gekomen.”

Desalniettemin is snelle hulp geboden. De auto begint vol met water te lopen en het jonge slachtoffer probeert zichzelf dan ook van haar gordel te bevrijden. Dan duikt aan de passagierskant van de auto ineens een man op, haar reddende engel. Hij weet Kroezen-Åkersten uit de auto te krijgen en brengt haar naar het huis dat daar dan nog op de hoek staat.

POSITIEVEN Daar komt het slachtoffer, dat er wonder boven wonder zonder grote verwondingen vanaf komt, langzaam tot haar positieven. Ondertussen duikt de man zelfs nogmaals de sloot in, om te kijken of er nog meer mensen in de auto zitten.

In de drukte die volgt op het ongeval, blijkt niemand de gegevens van haar redder te hebben genoteerd. Als het slachtoffer en haar vriend later met een bos bloemen de bewoonster van het huis op de hoek bezoeken om haar te bedanken, blijken ze de man ook nog eens net gemist te hebben.

GOEDE DAAD En dat voelt nu, 25 jaar later, nog altijd niet goed. Kroezen-Åkersten wil de onbekende held dolgraag bedanken voor zijn goede daad. “Het blijft maar knagen, al die jaren. Ik ben altijd blijven zoeken via Google, en heb een paar jaar geleden ook een oproep op Twitter gedaan, maar heb hem nooit gevonden.”

Daarom is Kroezen-Åkersten, die tegenwoordig in Drenthe woont, een zoektocht begonnen naar haar reddende engel. Wie weet wie deze man is? En of hij nog leeft? Volgens Kroezen-Åkersten gaat het om “een man die toen ongeveer 50 jaar oud was, hij had een klein baardje”. Ze hoopt dat er mensen zijn voor wie haar verhaal wellicht bekend voorkomt. “Hij heeft het tenslotte ook vast verteld aan collega’s en familie.”

OPVALLEN Er zijn dan ook genoeg zaken die opvallen aan het ongeval. Zoals de bestuurder van de auto van een koeriersdienst waar Kroezen-Åkersten op botst ("een jonge vrouw uit Nieuw-Vennep genaamd Ingeborg, met wie het gelukkig weer goed ging na het ongeluk"), de politieagent die met het slachtoffer in gesprek gaat (“ik weet dat er ‘linnen’ in zijn naam zat"), die draai van 360 graden die haar kleine blauwe Ford Fiesta maakt en uiteraard de plaats en datum van het ongeval.

Kroezen-Åkersten hoopt haar redder in ieder geval ooit nog eens de hand te kunnen drukken. “Ik wil graag met hem in gesprek om hem te bedanken. Dan kan ik hier straks eindelijk een punt achter zetten.”

CONTACT Mensen die meer weten over dit ongeval, of wellicht de identiteit kennen van de man die Kroezen-Åkersten heeft gered, kunnen contact opnemen met de redactie via wwnieuwvennep@bdu.nl.