• Voor het winkelcentrum van Hoofddorp gelden binnenkort nieuwe parkeerregels.

    Ton Dijkstra

'Shop & go' in centrum Hoofddorp niet gratis

HOOFDDORP Bezoekers die straks naar het winkelcentrum in Hoofddorp komen om even snel een boodschap te doen, het zogeheten shop & go, kunnen hun auto niet gratis kwijt. Het tarief voor het eerste half uur is wel erg laag gehouden: 10 eurocent. Dat staat in de nieuwe parkeerverordening die wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer deze week tijdens het persgesprek heeft gepresenteerd. Winkeliers hadden het liefst gezien dat er het eerste half uur helemaal gratis kon worden geparkeerd, maar volgens wethouder Reneman is dat technisch niet mogelijk. Om de doorstroming toch optimaal te houden, wordt een zogeheten klimtarief ingevoerd. Een automobilist betaalt steeds meer aan parkeerkosten als de auto langer blijft staan. Het parkeertarief kan zelfs oplopen tot zo'n 8 euro per uur, een tarief dat doet denken aan Amsterdam.

Frits Verhagen

De nieuwe regels gelden voor het winkelgebied aan de Kruisweg, de Hoofdweg en de Concourslaan. Volgens wethouder Reneman zijn de winkeliers van Centrum Hoofddorp tevreden over de nieuwe tarieven. Ze hopen dat met de oplopende tarieven nog meer mensen de weg naar de winkels weten te vinden.

Een tweede verandering in de nieuwe parkeerverordening is dat het aantal ontheffingen voor parkeren in betaald-parkeren-zones en in zogeheten blauwe zones op maximaal twee worden gesteld. Er komen ontheffingen voor bewoners, mantelzorgers, hulpverleners en deelauto's.

Wethouder Reneman zei dinsdag dat de oude regeling te onduidelijk was. "Er ontstonden scheve gezichten, omdat de ene auto-eigenaar wel een ontheffing kreeg en een andere niet. Dat hebben we nu gelijk getrokken."

Bezoekers kunnen een tijdelijke parkeerplek kopen voor twee euro. De betaling gebeurt in principe digitaal, maar automobilisten kunnen nog altijd met parkeerbeheer blijven bellen om hun wagen alsnog te kunnen neerzetten.

Voor bedrijventerrein Beukenhorst-Oost komt een aparte regeling, waarbij autobezitters voor 1200 euro per jaar een parkeerplek kunnen huren. De gemeente is van plan die regeling ook elders toe te passen. Volgens de wethouder zijn de nieuwe regels simpel te handhaven.