• Pixabay

'Scheiden plastic afval heeft wèl zin'

HOOFDDORP Het recyclen van plastic afval heeft nog wel degelijk zin. Dat zei wethouder John Nederstigt van Duurzaamheid donderdag tijdens de raadsvergadering in antwoord op mondelinge vragen van Forza!-raadslid Michel van Dijk.

Van Dijk vroeg de wethouder om een reactie op een recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat de huidige aparte inzameling van plastic geen enkele milieuwinst oplevert. Het afvalmateriaal zou van zo'n slechte kwaliteit zijn dat het niet meer kan worden hergebruikt, zo luidde een conclusie.

Volgens wethouder Nederstigt ligt het wat genuanceerder. Hij stelde dat de huidige gang van zaken wel dient te worden bijgesteld. Daarvoor zou de overheid in overleg moeten gaan met de industrie.

Nederstigt zei dat hij absoluut geen goed idee is om plastic afval maar te gaan verbranden. Dat brengt schadelijke stoffen als tolueen en benzeen in de lucht en daar is het milieu zeker niet mee gediend, zo stelde de wethouder. De boodschap moet dus niet zijn om de inzameling van plastic maar te stoppen, zo vond hij.

Op dit moment zijn er op drie plekken in de gemeente proeven met het extra scheiden van afval. De eerste resultaten zijn positief. Binnenkort bespreekt de gemeenteraad de evaluatie van de proef.