• Eigen foto

Schaatsers voor Stacey halen 42.279 euro op

NIEUW-VENNEP De 'hel van '63' is bij veel mensen bekend als de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd gereden. Vorige week reisden negentien spelers van DIOS 5 af naar Oostenrijk om daar de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen en zo geld op te halen voor Stichting Hartekind.

De actie Schaatsen voor Vennepse Stacey heeft inmiddels een bedrag van 42.279 euro bijeengebracht. De groep schaatsende Vennepers besloot geld in te zamelen voor Hartekind. De stichting zamelt geld in voor onderzoek naar overlevingskansen voor kinderen met een hartafwijking. De jonge Vennepse Stacey werd geboren met een hartafwijking en werd het boegbeeld van de actie.

"Iedereen is fit en kijkt met gezonde spanning uit naar de loodzware 200 kilometer", zei een van de mannen, Michel Vastenhout, vlak voor de rit. "Ook de plaatselijke middenstand is gul geweest. Onze dank daarvoor." De groep kan nog gesteund worden via www.pif.one/ons-hartekind-stacey.

"Na donderdag te hebben ingereden volgde vrijdag de grote dag," vertelt mede-schaatser Cor van der Lans achteraf. "Er werd door vijftien voetballers geschaatst en vier voetballers verzorgden de schaatsers, en dat bleek achteraf hard nodig. Om 7.00 uur startten de schaatsers in het donker aan hun tocht van 200 kilometer. De weersvoorspellingen waren beter dan in '63. Het vroor namelijk maar 3 graden in de ochtend toen wij van start gingen. Nee, de kou werd niet onze tegenstander zoals in '63, maar de warmte van de zon. Rond het middaguur werd het kwaliteit van het ijs met het half uur slechter. De ijzers van de schaatsen zakten door het ijs heen en er viel bijna niet meer te glijden."

"Er waren hierdoor veel valpartijen binnen onze groep, maar zonder ernstig letsel. Uiteindelijk haalden acht voetballers de 200 kilometer en de overige moesten helaas moegestreden de tocht staken omdat ze niet verder konden of mochten van wegen de tijd. Iedereen zei wel meteen na afloop, dit nooit meer deze hel van 2018. Als we allemaal weer hersteld zijn van onze uitputtingsslag en onze pijntjes zullen er vast wel weer mooie ideeën boven komen in de groep van de DIOS voetballers."