• De Ringvaart van Haarlemmermeer.

    Archief

Ringvaart is Monument van het Jaar 2018

HAARLEMMERMEER De Ringvaart is gekozen tot Monument van het Jaar 2018. Dat maakte wethouder Derk Reneman zojuist bekend tijdens een bijeenkomst in het Historisch Museum. 

De verkiezing Monument van het Jaar vindt al enige jaren plaats in Haarlemmermeer. De Eendenkooi Stokman (2015), gemaal De Cruquius (2016) en het woonhuis aan de Hoofdweg 901 (2017) gingen er eerder al met deze eretitel vandoor. 

WATERWEG Dit jaar waren naast de Ringvaart ook het overgebleven erfgoed op Schiphol Oost en het Haarlemmermeer Paviljoen kans op de prijs. Die laatste twee maakten echter geen schijn van kans tegen de waterweg die de Haarlemmermeerpolder omringt, zo blijkt uit de uitslag.

Inwoners van Haarlemmermeer konden tot 30 augustus stemmen, in totaal werden 317 stemmen uitgebracht. Hiervan waren er 216 voor de Ringvaart. Van de overigen stemmen gingen er 53 naar het Haarlemmermeer Paviljoen, 48 mensen stemden op het erfgoed op Schiphol Oost. 

De bekendmaking van de uitslag valt samen met de jaarlijkse Open Monumentendag, die vandaag en morgen plaatsvindt in heel Nederland en dus ook in Haarlemmermeer. Thema van de Monumentendag is dit jaar 'In Europa'. Kijk hier voor meer informatie over het programma in onder meer Haarlemmermeer.