• Redactie

Reneman: gemeente niet in problemen door megaclaim

HOOFDDORP De gemeente komt niet in de financiële problemen als ze miljoenen euro's schadevergoeding moet betalen aan ontwikkelaar TeleVerde. Dat zei wethouder Derk Reneman van Financiën donderdag tijdens de laatste begrotingsbehandeling van deze gemeenteraad.

Kort geleden werd bekend dat TeleVerde, dat bijna voor de helft eigenaar is van gebiedsontwikkelaar Chipshol, een rechtszaak heeft gewonnen van de gemeente. De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente in het gebied Badhoevedorp-Zuid onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de ontwikkelaar en dat er daarom schade moet worden vergoed. Die schade wordt voorlopig geschat op 265 miljoen euro. De gemeente studeert nog op de gevolgen van het vonnis.

Meerdere partijen maakten zich donderdag zorgen over de dreigende megaclaim. Doordat er miljoenen zouden moeten worden betaald, zou de gemeente wel eens in financieel zwaar weer kunnen komen, zo is de angst bij onder meer HAP, D66 en CDVP. En dat terwijl het gemeentelijke huishoudboekje er op dit moment zo florissant bij staat.

Wethouder Reneman kon niet wakker liggen van alle sombere geluiden, zo liet hij helder weten. Hij zei tegen de raad dat de gemeente voldoende financiële weerstand heeft om flinke tegenvallers op te kunnen vangen. TeleVerde is zelfs niet het enige risico, zo verklaarde de wethouder openhartig.

Er zijn zelfs hardere financiële risico's, zo wilde Reneman wel kwijt. Het zal de solide positie van de gemeente niet raken, zo stelde de wethouder de gemeenteraad gerust. Hij verwacht dan ook dat de lokale lasten voor de burger de komende jaren laag blijven. Inwoners van de toekomstige fusiepartner Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan er zelfs honderden euro's op vooruit.

De zorgen over de megaclaim was één van de weinig spannende onderdelen van het begrotingsdebat. Geen wonder ook: door de komende fusie heeft het college de raad een beleidsarme begroting gepresenteerd. 

HAP-fractievoorzitter Johan Rip gebruikte het debat om de samenwerking in de coalitie van VVD, HAP, D66 en PvdA in de afgelopen vier jaar te evalueren. Hij zei er tevreden over te zijn, al heeft het binnen het college 'niet altijd naar bloemen geroken'. Volgens Rip had daarom altijd wel een coalitiepartij hoofdpijn.

De discussie was in ruim een uur gedaan waar de gemeenteraad normaal gesproken een groot deel van de dag nodig heeft. De oude raad stelt de begroting ook niet meer vast. Dat gebeurt door de nieuwe gemeenteraad die op 21 november door inwoners van Haarlemmermeer en buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt gekozen.