• Eric van Lieshout

Raadsvragen CDVP en Forza! na verdrinking 4-jarig kind

HOOFDDORP De fracties van de CDVP en Forza! hebben het college van B en W schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de verdrinking van een 4-jarig jongetje afgelopen zondag in de Toolenburgerplas. De raadsleden Anneke van der Helm (CDVP) en Michel van Dijk (Forza!) willen weten of het college alsnog van plan is om zogenoemde lifeguards in te schakelen om de veiligheid van recreatieplassen te waarborgen.

Vorige zomer vroegen beide politieke partijen ook al aandacht voor hetzelfde probleem. Toen waren er kort na elkaar twee verdrinkingen in het Haarlemmermeerse bos en de Toolenburgerplas. Het college besloot daarop extra maatregelen te nemen om meer verdrinkingen te voorkomen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden bij de zwemplassen.

Het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemwater (NIVZ) heeft in een advies aangegeven dat de zwemstrandjes alleen optimaal te beveiligen zijn als er toezicht komt. De fracties van CDVP en Forza! vroegen tijdens behandeling van de Voorjaarsnota om dat advies te steunen. Ze kwamen met een motie om de komst van lifeguards mogelijk te maken. De motie kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad.

Burgemeester Onno Hoes zei in een reactie op de motie dat zwemmen in recreatieplassen altijd de eigen verantwoordelijkheid blijft van mensen zelf. De gemeente wil de genomen maatregelen na deze zomer evalueren.

Forza!-raadslid Van Dijk deed in de gemeenteraad nog een poging om deze zomer al toezicht te regelen voor de zwemstrandjes, maar hij kreeg geen gehoor voor zijn pleidooi.