• BDU

Raad bang voor lage opkomst bij verkiezingen

HOOFDDORP De gemeenteraad is bang dat er op 21 november bij de gemeenteraadsverkiezingen erg weinig mensen naar de stembus komen. Dat bleek donderdagavond bij een debat in de raad.

De raadsverkiezingen in Haarlemmermeer zijn pas op 21 november, omdat de gemeente volgende jaar gaat fuseren met de buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Zonder landelijke media-aandacht zou de opkomst wel eens kunnen dalen naar 35 tot 40 procent. Vier jaar geleden ging nog iets meer dan 50 procent naar de stembus.

Er moet daarom alles uit de kast worden gehaald om zoveel mogelijk mensen te bewegen op 21 november toch naar de stembus te gaan, zo was de teneur van de discussie. De fractievoorzitters uit de gemeenteraad, het zogenoemde seniorenconvent, hebben eerder een voorstel gedaan om dat doel te bereiken.

Eén van de voorstellen is om tot anderhalve week voor de verkiezingen peilingen te laten doen door de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente. D66 is daar tegen, zo zei raadslid Pablo Meegdes aan het begin van de discussie. Peilingen bij verkiezingen zijn volgens hem een vak apart en dat moet je daarom overlaten aan deskundige bureaus. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

De meningen bleken daarna verdeeld of peilingen überhaupt zinvol zijn om de opkomst op 21 november te verhogen. De politieke partijen zien wel heil in meer stembureaus, mobiele stemlokalen en ook vooral opvallende locaties waar je kunt stemmen.

HAP-fractievoorzitter Johan Rip vond dat de gemeente de aanval moet kiezen om op 21 november een goede opkomst te bereiken. Hij zei te streven naar een percentage van 82.6 procent. Burgemeester Onno Hoes nam die ambitie naderhand met veel plezier over.

Rip zei ook te willen investeren om de 10.000 potentiële jongere kiezers over de streep te trekken om te gaan stemmen. Hij pleitte in dat verband voor meer stemlokalen op middelbare scholen.

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH hield een pleidooi voor de komst van een 'stemalert', waarbij de burgemeester inwoners per sms'je oproept om te gaan stemmen. De vraag rees of zo'n oproep in het licht van de nieuwe privacywetgeving nog wel kan.