• Jan Tamboer bij het politiebureau, met links de meldpaal en rechts aan de deur de brandschade.

    Frans Tol

Publieksbalie politie sinds 1 juli gesloten

NIEUW-VENNEP Het in brand steken van een personenauto voor de deur van het politiebureau aan de Eugenie Prévinairestraat 1 juli was geen vlammend protest tegen de sluiting van de publieksbalie. Het bleek een uit de hand gelopen balorige actie van een 16-jarige jongen uit Lisserbroek. Het besluit was dan ook onomkeerbaar, omdat er steeds minder bezoekers naar het bureau kwamen.

Frans Tol

Jan Tamboer (93) kijkt al heel wat jaren vanuit zijn woning op het politiebureau. "Ja, er zal daar best wat veranderen. Ik heb ze zelf gelukkig nooit nodig gehad. Wel heb ik een alarm om mijn nek. Dat ding ging ’n keer per ongeluk af om 2 uur in de nacht. En mooi dat ze heel snel voor mijn deur stonden."

Toen er 1 juli - de dag dat de balie voor het eerst dicht was - een auto in de brand vloog voor het bureau, leek het even op een protestactie. Maar dat bleek geenszins aan de orde. In een doorgestuurd bericht wordt gemeld dat de politie direct na de autobrand bij het politiebureau een onderzoek begonnen is. Inmiddels is dus duidelijk wat er is gebeurd. Woordvoerder van de politie Noord-Holland Kirsten Westrik meldt dat het pand nog steeds gebruikt blijft worden door de wijkagenten. "Wij hebben acht wijkagenten, die nog steeds vanuit dit bureau blijven werken. We zijn wel dicht maar op afspraak zal het nog steeds de plek zijn waar men de wijkagenten kan ontmoeten. Daarnaast zijn de wijkagenten uitgerust met een laptop en kunnen zij werken op locatie en dus zelfs bij de mensen thuis. Nu er geen baliefunctie meer is kunnen de wijkagenten vaker op straat ingezet worden."

Eerder was er al een plan om het bureau te verplaatsen naar het nog steeds te bouwen Marktgebouw. "Dit alles dus nog steeds op de oude plek maar wij gaan (in de toekomst) wel naar een andere plek. Hier wordt naar gekeken en daarin worden verschillende mogelijkheden overwogen. Daaronder valt ook eventueel het Marktgebouw."

Wie nu bij het bureau voor de deur staat, ziet nog een mededeling dat de deur automatisch opent. Maar dat doet hij natuurlijk niet. Wel staat er een soort ANWB-meldpaal in moderne uitvoering. Het blijkt daarmee vrij simpel in contact te komen met de politie. Wie zich meldt krijgt er direct een antwoord en kan inspreken wat het eventuele probleem is.

Onlangs sloot ook al het filiaal van ABN Amro in de Venneperstraat. Daar kan nog wel gepind worden. Dorpsraadvoorzitter Marcel Klein bleek niet verbaasd over de sluiting. "In de basis past het verdwijnen van een baliefunctie wel in deze tijd. Ik denk dat hier steeds minder gebruik van gemaakt wordt. Een wijkagent meer op straat is zeker wenselijk. Wat wel interessant is, is hoe zich dit de komende tijd gaat ontwikkelen. Blijven de aanrijtijden wel kort genoeg en is er voor een wijkagent op langere termijn nog wel ruimte om dit pand als uitvalsbasis te gebruiken? Voor zover ik weet zou er een plek komen in het Marktgebouw. Maar dat duurt nog wel even. Het gebiedsmanagement houdt ons goed op de hoogte."