• Ria Meuleman

Proef met verkeerslichten spannend voor schoolkinderen

Ria Meuleman

NIEUW-VENNEP Oversteken, toch al spannend voor jonge kinderen, maar helemaal als de verkeerslichten uitstaan. En dat is het geval op het kruispunt Venneperweg/ Oosterdreef. Leerkrachten van de nabijgelegen Antoniusschool en ouders vinden dat de proef, die de hele maand september duurt, erg ongelukkig is getimed en maken zich bezorgd.

De proef wordt gedaan omdat de verkeerslichten volgend jaar vervangen moeten worden. Een andere optie is verwijderen en daarom wordt nu bezien wat de mogelijkheden en eventuele gevolgen daarvan zijn.

Na afloop bekijkt de gemeente de uitkomsten en of het haalbaar is om de verkeerslichten definitief weg te halen.

VERRAST Zo'n dertig leerlingen van de Antoniusschool, vanuit Bosstraat en Rijnlanderweg, gebruiken het kruispunt. "Ouders zijn onaangenaam verrast", zegt directeur Hans Ettema.

"Een proef is prima, maar niet op dit moment. De timing is erg ongelukkig, net in het nieuwe schooljaar. Kinderen zijn toch al minder alert in het verkeer. Jammer dat daar niet even over nagedacht is."

In de klassen wordt over de veranderingen gesproken. "Maar wij hebben vooral de ouders geïnformeerd. Uiteindelijk zijn die verantwoordelijk voor het halen en brengen."

Ouders die gepost hebben bij het kruispunt hebben volgens Ettema gemerkt, dat veel auto's niet echt vaart minderen. Wel dat het verkeer van Oosterdreef naar Noorderdreef en andersom beter oplet, omdat ze een voorrangsweg naderen, maar het verkeer op de Venneperweg raast door.

BUSHALTE "Sommige ouders gaan nu met hun kinderen meelopen of -fietsen. Enkele steken over op andere plaatsen, zoals bij de bushalte. Ze proberen zelf uit wat het beste is." Ettema waardeert het, dat gebiedsmanager Maarten Treep op school met ouders van de verkeerscommissie heeft gesproken.

"De uitkomst van het gesprek wordt meegenomen naar de gemeente. Iets is veranderd, de verkeerslichten stonden eerst helemaal uit, maar nu knipperen ze wel."