• import

'Privacy van passagiers AML Flex moet gegarandeerd'

HOOFDDORP De privacy van reizigers met AML Flex van Connexxion moet ten allen tijde worden gegarandeerd. Dat antwoordt bestuurder Sharon Dijksma van de Vervoerregio op schriftelijke vragen van PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn in Haarlemmermeer.

Klijn had vragen gesteld, omdat met name vrouwen zich onveilig voelen als ze met AML Flex willen reizen. Ze moeten daarvoor via een app onder meer hun mobiele nummer opgeven. Volgens de PvdA is er zelfs sprake van een incident waarbij een chauffeur van Connexxion misbruik heeft gemaakt van een mobiel nummer van een vrouwelijke passagier.

REACTIE De Vervoerregio heeft naar aanleiding van de klacht Connexxion om een reactie gevraagd. Het vervoerbedrijf schrijft in die reactie dat 'het mobiele nummer van onze klanten wordt gebruikt om te zorgen dat een chauffeur kan bellen als een klant niet vindbaar is bij de vertrekhalte die was opgegeven in de app'. 

Connexxion zegt zich verder niet te herkennen in de klacht dat een chauffeur misbruik zou hebben gemaakt van het telefoonnummer van een vrouwelijke passagier. Het bedrijf zegt zelf geen klacht te hebben ontvangen. Naar aanleiding van het bericht zijn alle medewerkers van Connexxion nog eens gewezen op de kwaliteit van de uitvoering van de ritten en het waarborgen van de privacy van de reizigers. De Vervoerregio wil verder met Connexxion overleggen om misbruik van privégegevens te voorkomen.

BENZINE PvdA'er Klijn wilde daarnaast weten of er voor de flexibele ritten op afroep ook gebruik wordt gemaakt van benzine- en dieselauto's. De Vervoerregio antwoordt daarop dat er sinds eind vorig jaar uitsluitend nog gebruik wordt gemaakt van schone auto's, zogeheten 'zero emissie'-wagens.

Het Meerse raadslid vroeg zich ook af of de AML Flex in de praktijk goed werkt. De afspraak is namelijk dat Connexxion niet meer dan een kwartier mag afwijken van het overeengekomen tijdstip van vertrek. Volgens Willem Klijn staan reizigers in de praktijk echter nog wel eens langer dan een uur te wachten. De Vervoerregio onderzoekt op dit moment de werking van AML Flex, onder meer door zogeheten 'mystery guests' in te zetten. De uitkomst van dit onderzoek is nog niet bekend.